Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament d’Olèrdola aprova no apujar els impostos per a l’any 2018

Les ordenances fiscals van ser aprovades amb els vots favorables d’APO i el posicionament contrari d’ERC i PDeCAT

dimecres 18 octubre 2017

Aquest dimarts al vespre el ple de l’Ajuntament d’Olèrdola ha aprovat de manera provisional les ordenances fiscals pel 2018, amb els vots favorables d’ApO i el posicionament contrari d’ERC i PDeCAT. El govern municipal ha destacat que no s’apugen impostos i s’introdueixen bonificacions. En el cas de l’IBI, el regidor d’Hisenda, Xavier Serramià, exposava que  la novetat és la bonificació del 10% de la quota íntegra en els immobles que instal·lin sistemes d’aprofitament d’energia solar. La bonificació s’aplicaria durant tres períodes impositius. Una altra novetat és que no caldrà pagar  l’impost de construcció i obres en el cas de pintar façanes d’edificis.

En l’impost de vehicles de tracció mecànica es bonifica la quota dels vehicles elèctrics fins el 75%, el màxim que permet la llei. En el cas dels vehicles híbrids la bonificació és del 50% durant els 6 primers anys de vida del vehicle.

ERC defensa que el gravamen de l’IBI passi del 0’75 al 0’71 “per ser comú a la majoria del Penedès”.Fina Mascaró, portaveu d’aquest grup,  assenyalava que aquesta reducció suposaria per l’Ajuntament 88.000 euros que no es recaptarien, dada que entenen és perfectament assumible si es tenen en compte els resultats pressupostaris de l’Ajuntament d’Olèrdola i els diners que hi ha a termini fix als bancs.(àudio)

Mascaró anunciava que en el proper ple, dedicat al debat dels pressupostos i de les taxes, ERC plantejarà introduir ajuts per a pagar l’IBI i anunciava que “no desistirem en l’intent de que l’impost baixi”.

En la rèplica a ERC, Serramià feia notar que a l’Ajuntament “no li sobren els diners” i que el romanent de tresoreria estava compromès per projectes en fase de licitació o pendents d’aprovació. El regidor d’hisenda subratllava que amb els ingressos corrents s’estaven pagant les despeses corrents i valorava que “per abaixar l’IBI podem deixar de fer coses que beneficien molta gent”. Des del govern es recordava que s’havien incrementat aquest any serveis en manteniment d’enllumenat, neteja o clavegueram, així com millores en la via pública i cobrir vacants a la plantilla de personal. El mateix alcalde, Lucas Ramírez, recordava que l’IBI suposa el 60% dels ingressos corrents de l’Ajuntament i la ponència cadastral de tot el municipi data de l’any 88. Ramírez qualificava la proposta de rebaixa d’IBI com a “populista” i defensava que calia “buscar un equilibri cadastral al municipi” que afavoreixi la distribució equitativa de la càrrega fiscal, amb un estudi previ per avaluar què suposaria una nova ponència cadastral.

El portaveu del PDeCAT, Josep Sánchez, assenyalava que des de fa 3 anys l’actualització cadastral ha afectat a 401 immobles al municipi. Sánchez valorava que en els darrers anys, sense reducció del gravamen de l’IBI, tampoc s’havien fet millores en serveis a Olèrdola. Pel que fa a la bonificació per instal·lar sistemes d’aprofitament d’energia solar, demanava que s’especifiqués que aquesta bonificació no la rebrien els edificis que per llei estan obligats a fer-ho. També proposava la reducció del gravamen en l’impost de vehicles pels cotxes elèctrics i que s’introduís en l’impost de construcció i obres bonificacions en el cas d’adaptar-se l’habitatge a persones amb mobilitat reduïda.(àudio)

Des del govern s’indicava que en les comissions informatives prèvies al ple el PDeCAT no havia aportat la proposta per bonificar l’ICIO en el cas d’aquestes obres d’adaptació ni plantejat la reducció del gravamen en el cas dels vehicles elèctrics. Xavier Serramià insistia en la necessitat de ser seriosos en les propostes i incidia en valorar que “rebaixar l’IBI pot repercutir negativament en tots els olerdolencs”.(àudio)

Per unanimitat, el ple també aprovava una moció de condemna a la brutalitat policial de l’estat a Catalunya. En els acords del text, es mostra la solidaritat de l’Ajuntament amb els municipis afectats pels danys provocats per la violència policial el passat 1 d’octubre i amb les persones  que han resultat ferides com a “resultat de la brutalitat en l’actuació desproporcionada dels cossos de seguretat de l’Estat”. També s’exigeix al ministeri el rescabalament dels danys causats i s’exigeix la dimissió “de tots els càrrecs polítics implicats en l’exercici de la violència d’Estat i de la vulneració dels drets humans a Catalunya”. La moció també exigeix “la retirada immediata dels efectius policials dels cossos de l’Estat que van ser destinats a Catalunya per reprimir el referèndum i que encara hi romanen”.

Fina Mascaró aprofitava el debat del ple per demanar l’alliberament i encoratjar als “presos polítics” Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.(àudio)

Josep Sánchez, del PDeCAT, entenia que havien de fer “el que està a les nostres mans” i condemnar la brutalitat policial.(àudio)

Des d’APO, Xavier Serramià assenyala que davant la gravetat dels fets, demanar la dimissió és “el més fluix que es podia exigir”.(àudio)

La moció aprovada per l’Ajuntament d’Olèrdola serà comunicada a l’ACM, a l’AMI, al Ministeri d’Interior, a la delegació del Govern espanyol i a la Subdelegació.

Escolta les entrevistes de valoració del ple realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola a Fina Mascaró (ERC), Josep Sánchez(PDeCAT) i Xavier Serramià (ApO).

Escolta l'enregistrament íntegre del ple clicant aquí

Document Actions