Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament d’Olèrdola aprova per unanimitat el Pla Local d'Habitatge

El principal propòsit és el de facilitar lloguer assequible al jovent
S'estudiarà la viabilitat de construir habitatge social en terrenys de propietat municipal
S'estudiarà la viabilitat de construir habitatge social en terrenys de propietat municipal

dijous 22 octubre 2020

 

Per unanimitat, el ple de l’Ajuntament d’Olèrdola ha aprovat aquest dimarts el Pla d’Actuació Local d’Habitatge. Un dels seus principals propòsits és el de promoure l’accés a habitatge assequible als joves del municipi perquè no es vegin obligats a marxar d’Olèrdola pels elevats preus. I és que, segons recull la diagnosi del Pla que ha elaborat la Diputació, la franja d’edat dels 18 als 35 anys va passar a representar el 20% de la població del municipi el 2008 a ser inferior al 10% l’any 2018, tal i com recordava l’alcalde, Lucas Ramírez, durant el ple.

Captar habitatge buit per destinar-lo a lloguer assequible

Una línia d’actuació per frenar aquesta tendència és el de la “captació d’habitatge buit per destinar-lo a lloguer assequible”. Per això l’alcalde destacava que el Pla preveu que s’incentivi  l’arranjament d’habitatge buit per posar-lo en règim de lloguer assequible, a través de bonificacions de l’IBI i l’ICIO o el pagament de les certificacions necessàries. Aquest habitatge es destinaria a cobrir la demanda de la població entre els 18 i els 40 anys.

Una altra de les línies d’actuació que l’alcalde destacava del Pla és la d’estudiar la viabilitat de construir habitatge social en terrenys de propietat municipal ubicats al nou sector urbanitzat de La Plana de Moja.

Ramírez subratllava la voluntat de promoure polítiques actives des de l’Ajuntament perquè el jovent del municipi no marxi d’Olèrdola.(àudio)

Marta Mestre, regidora no adscrita, indicava que per fomentar que els joves es quedin al municipi “calen serveis” i esmentava les “mançanes” que hi havia en pobles com Moja amb el tancament de comerços.(àudio)

El regidor del PSC-Units, Joan López, exposava que fomentar l’accés a l’habitatge assequible “era una necessitat objectiva” i posava l’accent en la recomanació de facilitar habitatge protegit. Per López, aquestes polítiques adreçades als joves són necessàries per frenar l’envelliment del municipi.(àudio)

Mari Carme Villanueva, regidora de Junts per Olèrdola, recordava que en altres ocasions l’Ajuntament havia anunciat accions en aquesta matèria “però després no es plasmen i no s’acaba de fer res”. Villanueva va referir-se a que a Olèrdola en anteriors mandats s’havia fet habitatge protegit i també posava l’accent en què, a més d’habitatge, els joves per quedar-se al municipi han de disposar de serveis.(àudio)

La portaveu d’ERC, Fina Mascaró, considerava que la diagnosi que havia elaborat la Diputació “ens ha de fer reflexionar”, per afegir que també calen polítiques perquè els joves no hagin de dedicar bona part dels seus ingressos a pagar habitatge. Per això entenia que cal defensar salaris que no siguin precaris i siguin de, com a mínim, 1.000€.  La portaveu del grup d’ERC va assenyalar que l’informe del Pla era de l’abril de 2019 i va demanar actualitzar el calendari d’actuacions. En aquest sentit va proposar que es contemplessin actuacions adreçades als grans tenidors, com els bancs, que puguin tenir habitatge buit al municipi. Des d’ERC també es va defensar que l’habitatge social que es pogués construir es destinés a lloguer , i no en propietat,  com va passar fa uns anys a Olèrdola.(àudio)

L’alcalde va respondre que la calendarització del pla està actualitzada i ja s’havien fet campanyes i promocions que es proposaven en pla. Lucas Ramírez destacava que el pla no ha de quedar “en un estudi” i oferia treball conjunt a la resta de grups municipals per treballar les bases d’ajut que concretin les línies incloses en el Pla Local d’Habitatge.

Document Actions