Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament d’Olèrdola aprova un pressupost de 4’8M per a l’any 2021

Amb els vots favorables d’Alternativa per Olèrdola, les abstencions del PSC-Units i de la regidora no adscrita; i els vots en contra d’ERC i de Junts per Olèrdola

dimecres 18 novembre 2020

 

Amb els vots favorables d’Alternativa per Olèrdola, les abstencions del PSC-Units i de la regidora no adscrita, Marta Mestre; i els vots en contra d’ERC i de Junts per Olèrdola, el ple de l’Ajuntament d’Olèrdola ha aprovat aquest dimarts al vespre un pressupost municipal de 4 milions 856 mil euros per a l’any 2021. Tal i com va explicar l’alcalde i regidor d’hisenda, Lucas Ramírez, la quantitat suposa un increment del 2’79% respecte el pressupost inicial d’aquest any.

Més dotació per neteja viària i jardineria

La recaptació global no baixa a causa de l’efecte en l’IBI de l’actualització del cadastre i els esforços de despeses es centren en apostar pels serveis i els subministraments, que registren un augment de gairebé el 15% com a conseqüència de la major dotació que reben la neteja viària i la jardineria. Ramírez posava l’accent en què s’havia fet un esforç per augmentar els contractes de prestació d’aquests serveis bàsics per la millora del municipi.(àudio)

En el capítol de transferències, que inclou les subvencions a les entitats per concurrència competitiva, l’augment és de gairebé el 3%. En aquest capítol l’increment s’explica per la major dotació que tenen els ajuts en serveis socials per atendre necessitats urgents dels veïns. El capítol d’inversions es redueix un 50%, incloent com a intervenció més destacada 80.000 € per a la millora de la xarxa d’aigua.

Els pressupostos també assignen 20.000 € per a la convocatòria a principis d’any de subvencions per a fomentar la rehabilitació d’habitatges que es destinin a lloguer assequible.

2 abstencions i 3 vots en contra

La regidora no adscrita, Marta Mestre, considerava que estava bé el pressupost “sempre i quan s’executin les partides i es donin els serveis” previstos. Anunciava que, tot i no haver participat en l’elaboració dels pressupostos, s’abstenia.

El regidor del PSC-Units, Joan López, s’abstenia assenyalant que esperava que al llarg de l’any s’haguessin de fer “les menys modificacions possibles” i hi hagués espai per fer alguna proposta des del seu grup.(àudio)

La regidora de Junts per Olèrdola, Mari Carme Villanueva, considerava que els pressupostos eren un “copiar i enganxar” dels pressupostos del 2020. (àudio)

Villanueva indicava que l’increment de 80.000 € de recaptació en impostos directes, com a conseqüència de l’IBI, era un augment “que ja sabíem” com ja havien explicat en altres ocasions.  Villanueva també feia notar que les partides de personal i d’inversions baixaven i anunciava que votava en contra perquè no havien participat en la confecció dels pressupostos.

La regidora portaveu d’ERC, Fina Mascaró, contrastava l’anunci del govern de voler una nova manera de fer per treballar de manera conjunta, amb la realitat de no haver estat cridats a participar en l’elaboració de l’eina més important de gestió d’un ajuntament com són els pressupostos. Mascaró indicava que, com va passar en el debat de les ordenances, el seu grup tenia propostes per fer als pressupostos i recordava que els grups de l’oposició representaven una part de la població. La regidora portaveu d’ERC es va referir a unes manifestacions de l’alcalde en un programa de ràdio, segons les quals al govern no li calia tractar els pressupostos amb l’oposició perquè tenien majoria absoluta.

Des d’ERC es va incidir en què el pressupost podria arribar a superar els 8 milions amb la incorporació del romanent de tresoreria. Per exemplificar-ho va detallar que el pressupost d’aquest 2020 que s’aprovava inicialment era de 4 milions 731 mil euros, mentre que a data d’avui, amb les incorporacions de romanent, és de 8 milions 279 mil, gairebé un 75% més. Mascaró també considerava que era “penós que tenint tants diners no els fem treballar” com així vindria a indicar que en data de 5 de novembre només s’hagués executat el 41% del pressupost i el 6’8% de les inversions. (àudio)

Tenint en compte els projectes que es preveuen en el futur, anticipava que “tindrem un 2022 i 2023 venturós i amb moltes inauguracions”.

Des d’ERC  exposaven que si els haguessin cridat per participar en els pressupostos, haurien proposat de nou partides per ajuts per llibres escolars, pel transport dels estudiants, per l’IBI, així com ajuts directes a les empreses. També manifestava que li sobtava no trobar partida de participació ciutadana i preguntava com estava la validació del projecte anterior. ERC també exposava que ja se sabia el que costaria la commemoració de l’Any Mir Geribert , però no estava en el pressupost, en el que entén seria un exemple de que moltes partides es dotaran amb el romanent

Mascaró va expressar la seva sorpresa perquè no s’hagués dotat el Pla d’atenció a drogodependències i qualificava de greu que el butlletí municipal s’inclogués en una partida que porta per nom “publicitat i propaganda” i no en comunicació.

A preguntes d’ERC, l’alcalde va explicar que la partida pel vehicle de la brigada es modificava, adaptant-se a la necessitat del servei i d’acord al que s’havia tractat amb el regidor i el cap de la brigada. També responent a preguntes d’ERC anunciava que una partida de 12.000 € es planificava per acollir els esdeveniments del “Dia Sàpiens” durant la primavera. Igualment responia que la partida de bosses d’orgànica s’havia reduït perquè s’havia fet aquest 2020 una compra molt gran. També especificava que els gairebé 20.000 euros de pressupost pel conveni de Serveis Socials amb el Consell Comarcal era per complir amb obligacions amb el conveni de prestació de serveis. També es responia que la partida pel projecte Dinamo preveia l’adhesió del municipi a aquest projecte de dinamització de Joventut fet des del Consell Comarcal. També explicava que es treballava en el procediment amb l’AMTU per establir el servei de transport al municipi i que per la commemoració de l’any Mir Geribert es mantenia la partida oberta. Sobre el vincle de la partida del butlletí, Ramírez replicava que era “una qüestió de nomenclatura” en la gestió del pressupost i que el servei es prestava.

L’alcalde també va manifestar la seva sorpresa perquè es digués que el pressupost era una còpia del de l’any passat, quan cada any “es revisen i s’ajusten partides”. Per subratllar-ho, va recordar que pel 2021 s’incrementaven serveis bàsics i d’obligat compliment per l’Ajuntament, com la neteja viària i el manteniment de zones verdes, la prevenció d’incendis o el manteniment les franges perimetrals. L’alcalde posava en valor l’esforç que incorpora el pressupost per resoldre mancances i tenir un municipi “endreçat i net”, amb espais públics que estiguin el millor possible. També recordava que s’estaven rehabilitant edificis antics, com el de la seu de l’Ajuntament o la Torre de Moja. I es realitzaven manteniments que pretenien donar un bon servei als ciutadans. També assenyalava que s’havia de reclamar a les administracions competents que assumeixin les seves responsabilitats i definia el pressupost com a “canviant”.

Replicant manifestacions de l’oposició, Ramírez es sorprenia de que no es diferenciés “entre ingressos ordinaris del que suposa el romanent”. Així, recordava que seguien el criteri de finançar amb romanent inversions importants i recordava els diners ja compromesos en projectes en marxa com les obres de l’ajuntament, la millora de camins municipals o la redacció dels projectes d’accessibilitat als centres històrics dels pobles.

Escolta les entrevistes de valoració del ple, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

L'enregistrament íntegre del ple de l'Ajuntament d'Olèrdola es pot consultar aquí

En propers serveis informatius ampliarem altres informacions d'interès generades pel ple

 

 

 

Document Actions