Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament impulsa l’autocompostatge aprofitant la campanya “Olèrdola recicla!”

En la xerrada a Daltmar es recorda que permet beneficiar-se d’un 15% de descompte en el rebut de la brossa
Mònica Hill, educadora ambiental; i Juanma Samblás, regidor de medi natural
Mònica Hill, educadora ambiental; i Juanma Samblás, regidor de medi natural

dimarts 07 febrer 2017

A Olèrdola hi conviuen dos sistemes de recollida de la brossa i això ha fet que els missatges destacats de la campanya “Olèrdola recicla!” s’adaptin en funció dels recursos que tenen  a la seva disposició per a reciclar els veïns de cada nucli. En el cas  de les urbanitzacions, en no haver-hi la recollida porta a porta de la fracció orgànica, s’ofereix als veïns la possibilitat de reciclar les restes d’aliments i de jardí amb l’autocompostatge. Així es va recordar aquest dissabte al migdia en la xerrada de la campanya que s’oferia a la urbanització de Daltmar. El regidor de medi natural, Juanma Samblás, assenyalava que a més de permetre reciclar les restes orgàniques per a obtenir un adob de qualitat, l’autocompostatge permetia obtenir una bonificació del 15% en la taxa de recollida d’escombreries.(àudio)XerradaDaltmar1.JPG

Durant la xerrada, el regidor va explicar que les característiques de les urbanitzacions fa que no sigui viable per costós l’aplicació del sistema porta a porta. També es va recordar que aquest any l’Ajuntament havia aprovat un canvi massiu de contenidors per a fer-los més funcionals. Igualment, el regidor de medi natural assenyalava que es continuaria aquest 2017 el procés d’integració de les àrees d’emergència de recollida d’escombreries per a que no tinguessin tan impacte visual, com així ja ha passat en el cas de Viladellops amb la col·locació de tanques de fusta en el perímetre de l’ àrea.(àudio)

Mònica Hill, educadora ambiental de la Mancomunitat Penedès Garraf que va conduir la xerrada, va subratllar que realitzar l’autocompostatge té el valor afegit de poder seguir el procés de transformació de les restes en adob. (àudio)

Les persones interessades només han de sol.licitar el compostador a l’Ajuntament d’Olèrdola. Per a utilitzar-lo correctament, s’haurà d’assistir a una sessió de formació.

Durant la xerrada, Hill va posar l’accent en la necessitat de reduir els residus i de reciclar-los correctament allà on toca quan es produeixin. Una altra idea central que va exposar va ser la relació directa que existeix entre pèrdua de qualitat ambiental i pèrdua de salut.(àudio)

Amb dades de 2015, Olèrdola va reciclar un 45% de la brossa. La dada s’ entén que és positiva perquè situa al municipi per sobre de la mitjana del país en reciclatge, però Mònica Hill va dir que era millorable, tot recordant que el 2007 el municipi va arribar a un percentatge del 55% de reciclatge. Hill també va assenyalar que els percentatges més elevats de reciclatge es donen en municipis on hi ha implantat el porta a porta enlloc del sistema de contenidors que fa que el reciclatge sigui “voluntari i anònim”.Hill també  subratllava que “quan més coses es porten a l’abocador, més car és el rebut de la brossa”. I és que cada tona que s’entra a l’abocador té una penalització de 30 euros, a afegir a les despeses de transport i tractament.

Responent a preguntes dels assistents, Juanma Samblás va indicar que el rebut de la brossa és una taxa i que , per tant, s’estableix repercutint els seus costos. En aquest sentit va assenyalar que els costos de recollida en les nuclis amb porta porta eren inferiors als que s’havien d’afrontar a les urbanitzacions, però el rebut era pel mateix import a tot el municipi.

En acabar la reunió, els assistents a la xerrada van poder recollir de manera gratuïta una bossa reutilitzable plegable i un joc de bosses per a separar  a la llar els envasos de vidre, els envasos lleugers  i el paper i cartró. La xerrada que tancarà la campanya s’ha convocat el proper dissabte 18 de febrer, a Can Trabal, a les 12 del migdia al local social d’aquesta urbanització del municipi.

Escolta les entrevistes realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola a Juanma Samblás i a Mònica Hill

Document Actions