Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament d’Olèrdola amplia en les ordenances fiscals les mesures per incentivar l'ús d'energies renovables en edificis

Les ordenances incorporen pocs canvis i van ser aprovades amb els vots favorables d’APO i PSC, mentre que ERC i JxO votaven en contra
Imatge del ple d'aquest dilluns
Imatge del ple d'aquest dilluns

dimarts 22 octubre 2019

Amb els vots favorables d’Alternativa per Olèrdola i el PSC, i els vots en contra d’ERC i JxO, aquest dilluns a la nit el ple de l’Ajuntament d’Olèrdola ha aprovat la modificació de les ordenances fiscals de l’Ajuntament d’Olèrdola per a l’any 2020. L’alcalde, Lucas Ramírez, resumia que s’havien introduït modificacions “per a minorar” la pressió fiscal de les famílies dins del que permet la llei. En l’IBI s’estableixin tres nivells de bonificació per a famílies nombroses, quan fins ara hi havia una bonificació dels 50% per a totes les famílies nombroses . En cas de ser una família amb ingressos que no superin tres vegades l’ Indicador de Renda de Suficiència , la bonificació passarà a ser del 75%. Serà del 50% quan no superi quatre vegades l’indicador i del 25% si se situa entre les 4 i les 5 vegades de l’indicador. La bonificació en l’IBI pels habitatges que tinguin sistemes d’aprofitament de l’energia solar passarà a ser del 10 al 50% durant 3 anys. En l’impost de construccions i obres també passa a bonificar-se un 50% les construccions que incloguin instal·lacions d’aprofitament de l’energia solar. En aquest impost, també s’actualitzen els valors, seguint els criteris del Col·legi d’Arquitectes. En la taxa d’aprofitament del subsòl, sòl i vol, s’introdueix un nou apartat que preveu gravar 0’50€ per metre lineal i any el pas de canalitzacions en sòl no urbanitzable.

En la taxa pel servei de gestió de residus, s’especifica que es gaudirà d’un 50% de bonificació si no es superen 1’5 vegades l’indicador de Renda de suficiència i és té més de 65 anys. Per ajustament a la normativa, en aquesta taxa s’elimina la bonificació que rebien els establiments per la venda de bosses compostables.

En la taxa d’escoles bressol, s’elimina l’apartat de concessió de beques perquè aquest apartat serà regulat per convocatòries gestionades des de serveis socials. El preu públic per espectacles, passa a contemplar que per raons d’interès social, benèfiques, culturals o d’interès públic es podran fixar preus inferiors als de l’ordenança. En el preu públic per ús d’instal·lacions municipals augmenta la bonificació per a entitats i per a activitats de caràcter públic.

El regidor del PSC, Joan López, va demanar que s’ampliessin els horaris de la deixalleria de Daltmar i que les bonificacions per l’aprofitament d’energia solar anessin més enllà dels tres anys. L’alcalde, Lucas Ramírez, responia que intentarien introduir en el plec de clàusules per adjudicar les deixalleries, que gestiona la Mancomunitat, l’ampliació del servei i també manifestava que en funció de l’experiència es podria ampliar el temps de bonificació per energies renovables en edificis. López va considerar aquestes explicacions satisfactòries i va votar a favor de les ordenances.(àudio)

Des de Junts per Olèrdola la portaveu del grup, Mari Carme Villanueva, va preguntar a quantes famílies podrien beneficiar les bonificacions de l’IBI per famílies nombroses, tot destacant que l’IBI continua pujant. (àudio)

La portaveu del grup d’ERC, Fina Mascaró, va recordar que des de 2016 demanen que s’abaixi el tipus de gravamen per situar-lo en la mitjana de la comarca. També va destacar que en només un dels tres grups, el de famílies nombroses amb ingressos de fins a 23.000 euros anuals, veurien augmentat la seva bonificació en l’IBI. Per això reclamava que en la resta de trams d’ingressos de famílies nombroses la bonificació continués el 50%.(àudio)

Des d’ERC també s’assenyalava “que la pobresa no té edat” i demanaven que la bonificació de la taxa de recollida de residus per a persones amb baixos ingressos no estigués limitada a majors de 65 anys. També temia que el reciclatge anés enrere si les botigues del municipi deixen de vendre bosses compostables. ERC va insistir en reclamar que la quota per les escoles bressol es fixés en funció de la renda de les famílies.

Lucas Ramírez posava l’accent en què les ordenances incorporaven mesures per afavorir l’ús d’energies renovables.(àudio)

L’alcalde va assenyalar que es tenen quantificades les famílies nombroses i que les bonificacions són una decisió política que es basa en criteris tècnics. També assegurava que la limitació a la bonificació en la taxa d’escombraries per edat ho marca la Llei d’Hisendes Locals i que s’està treballant per a trobar una alternativa, abans de l’1 de gener , per a seguir fomentant el reciclatge . També assegurava que la Diputació no deia que la millor opció fos la tarificació per renda a les escoles bressol, i va recordar que els plecs del concurs vigent van ser elaborats amb el suport de la Diputació, tot recordant que l’anterior experiència a Olèrdola en tarificació per renda a les escoles bressol no havia anat bé. Ramírez també va posar de relleu que entre Diputació i Ajuntament, se sosté el 70% de les despeses de les llars.

En propers serveis informatius detallarem altres temes d'interès sorgits en el ple d'aquest dilluns.

Escolta les entrevistes de valoració del ple, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Pots escoltar l'enregistrament del ple clicant aquí

 

Document Actions