Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament d’Olèrdola presenta al·legacions contra la MAT amb el suport de tot el consistori

Així es va exposar en una reunió informativa celebrada aquest dimecres al local Rossend Montané de Sant Miquel

dijous 23 setembre 2021

Per acord de la Junta de Govern Local d’aquest dilluns, l’Ajuntament d’Olèrdola ha presentat al·legacions específiques a l’avantprojecte de línia MAT que promou l’empresa Forestalia. Les al·legacions detallen les afectacions que aquesta infraestructura tindria al terme municipal d’Olèrdola  i compten amb el suport de tot el consistori. Segons s’exposava en una reunió informativa celebrada aquest dimecres al vespre al local Rossend Montané de Sant Miquel, en les al·legacions es recull la normativa de competència municipal que vulneraria la MAT, com el propi POUM, així com el Pla Territorial, els catàlegs de Masies i Patrimoni o la Carta del Paisatge. L’arquitecte municipal, Anna Rovira, assenyalava durant la reunió que la MAT afectaria en el seva pràctica totalitat de recorregut al municipi conreus de vinya, protegits pel POUM i el Pla Territorial. També quedarien afectats elements de patrimoni i masies catalogades protegides com la de l’Esperanceta, Torreblanca, la Serreta o Font-Tallada. Igualment, les al·legacions fan notar l’afectació paisatgística, l’impacte negatiu que la MAT tindria en l’economia de la zona per la seva afectació en sòl  agrari o bé que afectaria a un Bé Cultural d’Interès Nacional com són les restes del castell de la Barquera.(àudio)

Anna Rovira indicava que ens trobem encara en un moment molt inicial. La documentació exposada al BOE és un avantprojecte i no pas un projecte executiu.(àudio)

Durant la reunió d’aquest dimecres l’alcalde, Lucas Ramírez,  detallava que la línia  recorreria gairebé 6 quilòmetres del municipi, amb 17 torres d’alçades que anirien dels 20 als prop de 80 metres. Venint de Santa Margarida i els Monjos la línia entraria per Olèrdola per Mas Granell, seguint per les proximitats d’Els Pins, la Muntanyeta i travessant la C15 seguint l’eix Rossend Montané, per continuar després  prop de la Serreta, seguir per Torreblanca, fins a tocar de les restes del castell de la Barquera, passar pel costat de Can Torres i arribar a una subestació que es dibuixa en terreny a tocar del pèlag generat a l’antiga bòvila de Cal Sogas. L’alcalde recordava que l’Ajuntament ja havia començat a fer gestions per a protegir aquest espai natural.

Ramírez indicava que des de l’Ajuntament s’havia decidit convocar la reunió oberta a la ciutadania després d’haver estudiat detingudament la informació i d’haver fet les al·legacions, per així poder oferir una informació exacte i clara. L’alcalde confia que  les al·legacions dels municipis contribuiran “a fer força” per tirar enrere el projecte.(àudio)

Adhesió a les al·legacions conjuntes

L’Ajuntament s’ha adherit a les al·legacions que presenten, per al conjunt de la línia, els municipis i consells comarcals afectats. Aquestes al·legacions conjuntes es basen en fonaments jurídics, tècnics i mediambientals per a rebutjar la MAT. En l’àmbit jurídic, un dels elements que es subratllen és que el projecte seria contrari a llei d’energia, en tractar-se d’un projecte de transport d’energia i no d’evacuació, com sosté l’empresa. L’alcalde també exposava que es tracta d’una línia sobredimensionada, perquè podria tenir capacitat per a 15.000 kW i això “és una bajanada”. En l’informe conjunt  d’impacte ambiental es conclou que l’opció més raonable i convenint és la de no fer la línia perquè hi ha alternatives més viables.

L’alcalde indicava que ara cal esperar la resposta a aquestes al·legacions. El recorregut per a fer front al projecte no acabaria aquí, en cas d’una possible desestimació dels plantejaments dels municipis. Ramírez recordava que el procediment continuaria i es podria presentar recurs, així com “anar a totes” per evitar el projecte. (àudio)

El territori, en contra

Durant la reunió es va posar de manifest que tot el territori per on passa la línia hi està en contra. L’alcalde també confirmava que des de Cultura de la Generalitat ja es treballa en l’elaboració d’informes per evitar l’afectació a béns d’interès cultural. La portaveu d’ERC, Fina Mascaró,  exposava que en la reunió mantinguda dilluns amb l’empresa, es va posar sobre la taula un plànol amb 5 torres més. En aquest punt l’alcalde indicava que les al·legacions que es presentaven eren a l’avantprojecte tret a exposició pública.

Algunes de les intervencions dels veïns assistents proposaven la realització de mobilitzacions i mesures de pressió. L’alcalde recollia el neguit i exposava que ho traslladaria a la resta de municipis, per així tractar-ho de manera conjunta atès que de realitzar-se, les mobilitzacions haurien de convocar-se amb la participació de tots els municipis afectats.

Escolta les entrevistes a Anna Rovira i Lucas Ramírez, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

 

 

 

Document Actions