Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament d’Olèrdola s’adhereix al projecte SAFE-Stop Atropellaments de Fauna

El projecte el promou el Ministeri de Transició Ecològica i comporta crear una xarxa de voluntaris per fer seguiment dels atropellaments d’animals en carreteres

dimarts 13 juliol 2021

En coherència amb el seu compromís de fomentar el respecte mediambiental, l’Ajuntament d’Olèrdola s’ha adherit al projecte “SAFE-Stop Atropellaments de Fauna” que promou el Ministeri de Transició Ecològica. Comptant amb la participació de la ciutadania, l’objectiu del projecte és el de treure a la llum les xifres de la mortalitat d’espècies de vertebrats que es produeixen a les carreteres i contribuir a la seguretat vial.

Voluntaris per registrar atropellaments

Els voluntaris que desitgin implicar-se en el projecte escolliran un itinerari i el recorreran en bicicleta, a peu o en cotxe com  a mínim una vegada al mes durant un any. Tots els animals atropellats que es detectin, així com la seva localització dins de l’itinerari, seran registrats utilitzant una aplicació per a dispositius mòbils. Es registrarà 0 en cas de no trobar cap animal atropellat

El propòsit de la iniciativa és que els voluntaris mantinguin les visites als seus itineraris, més enllà d’aquest horitzó temporal, i que nous voluntaris s’incorporin amb rutes addicionals, teixint així una xarxa de seguiment dels atropellaments de fauna.

El Ministeri posa l’accent en què l’acumulació d’informació de múltiples itineraris fixes, recorreguts en repetides ocasions i distribuïts per tot el territori, “proporcionarà una oportunitat única par a quantificar la mortalitat de fauna per atropellaments” així com avaluar quines són les espècies més afectades per aquesta problemàtica i conèixer quins factors relacionats amb els hàbitats, vies o èpoques de l’any influeixen en la quantitat d’atropellaments dels animals.

Problemàtica amb poques dades

El Ministeri recorda que “el fet que els atropellaments d’animals siguin un problema àmpliament reconegut no implica que coneguem la seva magnitud”. De fet “sabem poc de la  mortalitat de fauna que genera el tràfic rodat i el que se sap està dispers en fonts diferents ”. Així, per a la gran majoria d’espècies de vertebrats no es compta amb aproximacions a la mortalitat que cada any es produeix en les carreteres.

La mobilització de les persones voluntàries que generaran les observacions d’animals atropellats estarà garantida per la participació de tres de les principals societats científiques estatals: l’Associació Herpetològica Española (AHE), la Societat Española d’Ornitologia (SEO/BirdLife) i la Societat Española per a la Conservació i l’Estudi dels Mamífers (SECEM). El Ministeri també fa notar que la implicació de l’Estació Biològica de Doñana (EBD- CSIC), aportarà solidesa científica al disseny, la avaluació i anàlisis dels treballs a desenvolupar.

Les persones interessades poden trobar tota la informació del projecte SAFE, en la següent direcció:  https://www.miteco.gob.es/es/biodiversidad/temas/ecosistemas-y-conectividad/conectividad-fragmentacion-de-habitats-y-restauracion/SAFE_Stop_Atropellos_Fauna.aspx

Document Actions