L’Ajuntament d’Olèrdola tancava el pressupost de 2020 amb un romanent de tresoreria per a despeses generals de 4’5M
dilluns 12 abril 2021
En el ple de dimecres, es va donar compte de la liquidació del pressupost de 2020. Tal i com destacava l’alcalde, Lucas Ramírez, el romanent líquid per a despeses generals és de 4.519.000 €.
Marta Mestre, regidora no adscrita, explicava en una entrevista a Canal 20-Ràdio Olèrdola que el romanent donava peu a fer molts projectes .(àudio)
Joan López, regidor d’Obrim Olèrdola, també valorava a l’emissora municipal de ràdio que altres ajuntaments no tenen un romanent tan elevat.(àudio)
La regidora de Junts per Olèrdola, Mari Carme Villanueva, explicava que el romanent és una quantitat “que està parada al banc” i afegia que l’estalvi havia de ser “el just i necessari”. També feia notar que aquest és un romanent que es pot gastar i lamentava que amb aquesta situació econòmica no s’haguessin fet inversions com els parcs de calistènia.(àudio)
Per posar en context el volum que significa el romanent, la regidora portaveu d’ERC, Fina Mascaró, indicava que representa més del 96% del pressupost inicial de l’Ajuntament i defensava que calia “posar-lo a treballar”. Mascaró manifestava que si es disposava d’aquesta quantitat era perquè les coses no s’havien fet. (àudio)
L’alcalde, Lucas Ramírez, assenyalava que gràcies al romanent es dona la possibilitat de poder fer projectes molt importants, com la redacció que ara està en marxa dels projectes d’accessibilitat als nuclis. El portaveu del govern municipal, Jordi Catasús, en una entrevista per Canal 20-Ràdio Olèrdola, explicava que Olèrdola havia tingut en els darrers anys una millora gràcies a la bona gestió econòmica i valorava que disposar d’aquest important romanent donava certa tranquil·litat per afrontar reptes de futur.(àudio)
Informacions de les regidories
En l’apartat d’informacions de les diferents regidories, Jordi Catasús, regidor d’atenció ciutadana, va exposar que els 27.000€ que es reservaven per a l’equipament d’àudio i vídeo de la nova sala de plens era una “proposta de màxims” per a poder fer possible les videoactes dels plens, amb càmeres i micros i incloent el programari per a l’enllaç al nou gestor d’expedients.
Juanma Samblas regidor de serveis, va anunciar que es treballa perquè el clavegueram sigui absorbit pel consorci públic CONGIAC i avançava que s’estudien noves tarifes de l’aigua pel 2022, amb l’aplicació de tarifació social i l’ampliació de trams en funció del nombre de persones que visquin en cada habitatge, amb la qual cosa es veurà reduït el rebut de l’aigua i no es comprometrà el compte d’explotació per a fer inversions.
Anna Boada, regidora de gent gran, explicava la represa de les classes de gimnàstica per a gent gran i detallava que s’havien presentat 7 entitats de cultura i 5 de serveis socials en la convocatòria de subvencions .
Mireia Mancera, regidora de medi natural, exposava que la convocatòria per cedir compostadors estava previst que es faria el mes de maig. També recordava la feina d’inspecció que ara realitzaven els guàrdies municipals per comprovar que els propietaris reunien els requisits per tenir la llicència corresponent per la tinença de gossos potencialment perillosos. Mancera va fer notar que aquesta actuació permetia actualitzar el cens d’animals i facilitar l’actuació dels agents municipals com a difusors d’ordenances.
La regidora de medi natural també va exposar que s’havien iniciat gestions per facilitar que el pèlag de l’antiga bòbila de Sant Pere Molanta es declari zona humida i així poder garantir la preservació d’aquest espai singular.
Precs i preguntes
A preguntes de la regidora no adscrita, Marta Mestre, la regidora de cultura, Anna Boada, va confirmar que aquest 2021 la Trobada d’Olèrdola no es faria i s’estaven plantejant quin acte “molt puntual” es podria fer. També va aclarir , com a regidora de sanitat, que el Departament no facilita dades individuals de vacunació en cada nucli, però afegia que es podia concloure que ja estava gairebé feta entre el col·lectiu dels majors de 80 anys.
El regidor d’Obrim Olèrdola, Joan López, va proposar fer una jornada d’educació vial, va posar a disposició de l’Ajuntament la seva experiència per fer el millor projectes possible de gestió del bar del Local Nou de Moja i va reclamar que es reparessin els desperfectes a les pilones de la plaça Vinera de Moja.
Mari Carme Villanueva, de Junts per Olèrdola, va detallar l’incident produït al camp de futbol de Sant Miquel, amb un foc provocat en un vestidor el diumenge de feia tres setmanes. Villanueva va recordar que, en no tenir vigilants els diumenges, es va haver de trucar al 112, tot afegint que potser calia “replantejar el cost del personal si no es fa servir”. El govern va respondre que en un incendi cal trucar als bombers, com es va fer, i va recordar que la reorganització dels serveis de guàrdies s’havia fet per “optimitzar recursos”, tot recordant que correspon als Mossos la seguretat ciutadana. A preguntes de JxO, Catasús indicava que no es deixaven de fer els diumenges serveis d’ús ciutadà i que tasques com l’obertura de la pista de Sant Pere Molanta o l’obertura del cementiri de Moja les assumien directament membres del govern municipal.
A preguntes d’ERC, l’alcalde es va mostrar obert a parlar amb l’empresa que gestiona la zona esportiva de Daltmar per poder fer que puguin vendre roba sota algunes condicions. ERC també va preguntar què es faria amb els diners de les subvencions que no s’havien utilitzat i va fer notar que el passat 20 d’octubre ERC ja va fer una pregunta sobre l’estat dels vestidors al camp de Sant Miquel. En el pont de la carretera de Moja a Vilafranca, ERC va tornar a reclamar que es retirés una senyal que permet l’avançament i que és contradictòria amb la senyalització horitzontal ara existent. També es va respondre a la regidora d’ERC que s’espera a presentar el pla de mobilitat de Moja quan les mesures de restriccions per combatre la COVID es flexibilitzin. ERC va tornar a preguntar , com ja havia fet feia 3 anys i mig, sobre les mesures de seguretat a la C15. El govern, a pregunta d’ERC, també va assenyalar que no s’havia convocat “un procés participatiu” sobre el reglament de teleassistència sinó “una audiència pública”.
A preguntes d’ERC, l’alcalde confirmava que s’havien fet actuacions al municipi per evitar l’espoli del llentiscle. També a instàncies d'ERC es confirmava que s’havia presentat un projecte de plaques fotovoltaiques que ocuparia 76 H de sòl agrícola a la finca de cal Ferreny, a Sant Miquel. Lucas Ramírez exposava que s’estava treballant perquè s’escoltés als alcaldes i va indicar que el 2019 la Generalitat va deixar “sense competències” als ajuntaments per decidir sobre la instal·lació d’aquests projectes.
ERC va reclamar de nou en el ple la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats.
Durant el ple, la regidora Mari Carme Villanueva es va queixar del tracte que rebia de l’alcalde. Abans de tancar el ple, Lucas Ramírez va referir-se a “la falta d’actitud” que, segons l’alcalde, tenia la regidora de Junts. Ramírez va considerar que la regidora tenia l’obligació “de venir amb els deures fets” i va afegir que moltes vegades assistia a les reunions “sense haver mirat res”.
01:40 del 20 de abril de 2025