Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament difon pràctiques respectuoses amb el medi ambient per al control de la processionària

Durant aquests mesos d’estiu es recomana posar trampes amb feromones. L’Ajuntament realitzarà aquestes actuacions en les parcel·les municipals amb pins

dilluns 17 agost 2020

 

Pels veïns/es que tinguin pins a la seva parcel·la, l’Ajuntament d’Olèrdola us informa de pràctiques respectuoses amb el medi ambient per al control de la processionària, segons el cicle vital d’aquesta espècie. Hi ha tres actuacions que es poden realitzar, depenent de l’època de l’any. A continuació us resumim les tres, però aprofundint amb la que es proposa executar ara, a l’estiu: 

  • Anells: Realitzar els mesos de desembre – gener (hivern). Redueix el risc que animals o persones entrin en contacte amb els pèls urticants de les erugues. En eliminar aquestes larves es redueix part de la població d’anys esdevenidors.
  • Endoterapia: Realitzar els mesos d’octubre – novembre (tardor). Injecció amb insecticides que es distribueixen per tot l’arbre, amb eficàcia del 100%. S’evita que l’eruga arribi al seu estadi urticant. No afecta a persones ni a animals. Aquests tractaments els ha de realitzar una empresa professional. Durant aquests mesos també es pot realitzar la Polvorització amb insecticides biològics: el Bacillus thuringiensis  actua sobre les erugues per ingestió. També és innocu per a les persones i animals, no deixa residus i no és perjudicial per al medi ambient.
  • Trampes de feromones: Realitzar els mesos de juny – agost.

Es recomana col·locar trampes de feromones penjades a les branques dels pins. Aquesta trampa atrau a la majoria de papallones mascles impedint la fecundació.

Aproximadament, es col·loquen unes 6 trampes per hectàrea, mínim de 4 en petits conjunts de pins.

A més a més, la trampa és reutilitzable. Es recomana a finals de setembre, retirar-la, netejar-la i conservar-la fins l’any següent.

Únicament caldrà col·locar una nova càpsula de feromones cada any.

Aquest tipus de trampa no suposa cap perill sobre altres espècies de papallones i d’ insectes.

De trampes n’hi ha de varis tipus i models i es poden comprar per internet o en establiments especialitzats en productes fitosanitaris.

L’Ajuntament també realitzarà aquestes actuacions en les parcel·les municipals on hi hagi presència de pins.

 

Document Actions