Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament modifica ordenances fiscals i dona compte de la liquidació del pressupost de 2017

S’aprova un preu públic per a espectacles que organitzi l’Ajuntament i una taxa per a rodatges cinematogràfics

dimecres 28 març 2018

En la sessió de ple celebrada aquest dimarts al vespre, l’Ajuntament d’Olèrdola ha aprovat modificacions en ordenances fiscals i s’ha donat compte de la liquidació del pressupost de l’exercici 2017.

Un dels canvis més destacats en les ordenances suposa incorporar preus públics en els espectacles que organitzi l’Ajuntament en equipaments municipals. El regidor d’Hisenda i portaveu del govern, Xavier Serramià, assenyalava que era voluntat del govern municipal poder portar a Olèrdola obres de teatre i concerts professionals de nivell. Si es volia cobrar entrada, era necessari disposar de preus públics aprovats per l’Ajuntament. En funció del cost de l’espectacle,  s’han fixat uns preus que van dels 5 € l’entrada més barata, als 52€ la més cara.

La regidora portaveu d’ERC, Fina Mascaró, anunciava el vot favorable del seu grup perquè la creació del preu públic contribueix a promoure la cultura i poder gaudir a Olèrdola d’espectacles professionals.

Mari Carme Villanueva, regidora del PDeCat, valorava que amb els preus fixats “farem poca cultura” per entendre que eren excessius. També assenyalava que hi havia la percepció que el govern es volia “carregar” la feina de les entitats. El govern va precisar que l’Ajuntament seguiria oferint espectacles gratuïts al municipi, com era el cas de la Trobada o per les festes majors, i apuntava que la possible programació d’espectacles professionals és compatible i complementa altres propostes consolidades a Olèrdola com les funcions de la Roda de Teatre. Aquest nou preu públic es va aprovar amb els vots favorables d’ERC i ApO i el vot contrari del PDeCAT.

Una altra canvi introduït en les ordenances és la creació d’una taxa per rodatge cinematogràfic, aprovada amb els vots a favor d’APO i el vot en contra d’ERC i PDeCAT. El govern va exposar que la taxa es fixava després de constatar que tant en el 2017 com en el que portem de 2018 s’han rodat a Olèrdola anuncis i pel·lícules. Xavier Serramià indicava que per a establir la taxa s’han seguit models aprovats en municipis similars i feia notar que era una taxa que no paguen els olerdolencs. També es preveu una bonificació del 50% si el rodatge és d’interès del municipi. ERC no considerava necessària la taxa i entenia que no era oportuna en un moment en què “ens estem visibilitzant”. El PDeCAT va manifestar dubtes de caràcter administratiu sobre l’entrada en vigor de la taxa i el govern en la rèplica va recordar que els municipis disposaven d’aquesta taxa i no per això deixaven de fer promoció.

Per unanimitat es va aprovar la modificació de la taxa per ocupació de terrenys d’ús públic amb taules i cadires amb finalitat lucrativa. La nova taxa de les terrasses de bars i d’establiments s’adequa a la realitat de l’entorn d’Olèrdola i suposa una rebaixa destacable respecte la taxa vigent fins ara. Així, dels 61 cèntims per metre quadrat i dia que es pagaven, es passa als 20 cèntims i s’incorpora la possibilitat de pagar una taxa trimestral de 13’40€ o anual de 35’70€, a més dels 31€ per despeses de gestió.

Amb els vots a favor d’ApO i d’ERC i el pronunciament contrari del PDeCAT, s’incorpora en les ordenances fiscals l’aprofitament del subsòl, sòl i vol, amb una tarifa única de 21€ anuals per metre lineal. Des del PDeCAT es suggeria que es preveiés l’amplada de la canalització per a no crear confusions, mentre que el govern apuntava que s’havien seguit ordenances tipus similars i s’estava obert a valorar canvis en funció de l’experiència.

Durant el ple es va donar compte de la liquidació del pressupost del 2017. Si es descompta el finançament afectat, el finançament compromès, despeses pendents de pagament i despeses no pressupostades inicialment però que també resten per pagar, l’exercici es tancava amb un romanent líquid de tresoreria a disposició de l’Ajuntament de 2.845.000 €. El regidor d’Hisenda, Xavier Serramià, detallava que aquesta quantitat s’explicava per haver obtingut majors ingressos, estalvis en despeses, partides de personal que cal dotar però que no s’exhaureixen i prop de 2 milions “de diners que es guarden” en inversions que no depenen de l’Ajuntament, com és el cas de la realització de la coberta de la pista poliesportiva de Sant Pere Molanta o l’adquisició dels terrenys del camp de futbol de Sant Pere.

A pregunta d’ERC, en el ple també es va precisar que s’havien rebut les propostes de 3 equips d’arquitectes per a millorar els usos de la zona d’El Bosquet de Sant Miquel. Cada equip ha presentat dues solucions i, davant “la diversitat de formes de veure el possible aprofitament de la zona”, l’Ajuntament convocarà una consulta als veïns de Sant Miquel per a decidir quin projecte es tira endavant. També a pregunta d’ERC en l’apartat de donar compte de decrets aprovats, s’assenyalava que s’havien iniciat els tràmits per a redactar el projecte d’un itinerari de vianants que uneixi el Celler Cooperatiu de Moja amb la Muntanyeta.

En propers serveis informatius s'informarà d'altres punts tractats en el ple d'aquest dimarts.

Pots escoltar l'emissió íntegre del ple clicant aquí o bé en diferit a Canal 20-Ràdio Olèrdola a partir de les 22:00h.

Escolta les entrevistes de valoració del ple, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, a Fina Mascaró(ERC), Josep Sánchez(PDeCAT) i Xavier Serramià(ApO), clicant aquí

Document Actions