Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’ANC explica a Olèrdola que amb un estat propi les pensions estarien millor garantides

Ignasi Marimon, de la sectorial de jubilats de l’ANC, assenyala que Catalunya tindria una Seguretat Social sanejada
Imatge de la xerrada a Sant Pere Molanta
Imatge de la xerrada a Sant Pere Molanta

divendres 29 novembre 2013

Amb un estat propi les pensions a Catalunya estarien assegurades. Així ho ha assenyalat Ignasi Marimon, de la sectorial de jubilats de l’Assemblea Nacional Catalana, durant els dos actes que aquest dijous ha conduït a Olèrdola. El primer es feia a la Sala de Sant Pere Molanta i el segon al Local Nou de Moja.xerradaANc2.jpg

Marimon ha posat l’accent en les negatives conseqüències que suposa per a Catalunya la relació que manté amb l’estat espanyol, des del punt de vista econòmic. El referent en aquest anàlisi és l’anomenat dèficit fiscal amb l’estat, que representa prop del 9 % del PIB del Catalunya, 16.500 milions d’euros el 2010. Sense aquest dèficit fiscal, a Catalunya “no hi haurien retallades i es podrien millorar les pensions”.(àudio)

Analitzant les dades de les cotitzacions dels treballadors en actiu, Marimon també mostrava com una seguretat social catalana estaria sanejada. En canvi, va assenyalar que sense l’aportació de Catalunya, els problemes de la Seguretat Social de l’estat estarien encara més agreujats. Les dades de la mateixa seguretat social des de l’any 1995 i fins el 2010 indicarien que el superàvit acumulat a Catalunya estaria en els 24.000 milions.(àudio)

Marimon resumia que en els tres factors que incideixen en les pensions, Catalunya surt millorar parada que les dades del conjunt de l’estat. I és que la taxa d’atur és inferior; es cotitza més perquè la mitjana dels salaris és més elevada i la piràmide d’edat mostra que la població pròxima a jubilar-se és menor a Catalunya. Amb tot, no es deixa d’assenyalar que el problema de les pensions “és crònic” en el món occidental, per l’envelliment de la població i l’atur.

Marimon també assenyala que les dades permeten rebatre el discurs de la por que s’utilitza contra la independència de Catalunya. Per l’ANC, cal afrontar amb fermesa i tranquil.litat “el temps de transició” abans de consolidar l’estat propi.

Des de l’ANC també s’ha subratllat que l’acusació de suposada insoldiaritat de Catalunya no té cap base real. Les dades demostrarien que Catalunya “és el país més espoliat del món” i l’aportació feta a l’estat multiplica per 3’5 la que va fer els Estats Units amb el Plan Marshal per a reconstruir Europa després de la Segona Guerra Mundial.

Des de l’ANC es treballa per a ampliar la base social favorable a la independència, des de la perspectiva que l’estat propi permetria fer un país millor pels habitants de Catalunya.(àudio)

En els actes convocats aquest dijous, l’ANC també ha aprofitat per a recollir adhesions a la campanya “signa un vot per la independència”.

Escolta l'entrevista a Ignasi Marimon, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

 

Document Actions