Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Arrel representa “Una altra Fedra, si us plau” dins el cicle “Espriu en viu"

Actuen aquest dissabte, a les 10 de la nit, al Teatre Cal Bolet de Vilafranca

dimarts 20 agost 2013

Dins dels actes convocats per commemorar el centenari del naixement de Salvador Espriu, la Coordinadora de Grups Amateurs de Teatre de l’Alt Penedès organitza el cicle “Espriu en viu”. Es tracta de fins a quatre propostes diferents, que es podran seguir al teatre Cal Bolet de Vilafranca des d’aquest dissabte 24 d’agost i fins el proper diumenge 1 de setembre. L’aportació d’Olèrdola és destacada. Pilar Mata, integrant del grup de teatre El Folre de San Pere Molanta, és una de les sis rapsodes de “Espriu arran de terra”, el recital programat en tres sessions des de les 7 de la tarda i fins dos quarts de 9 del vespre, el proper 1 de setembre.

L’altra aportació d’Olèrdola al cicle “Espriu en viu” prové de Sant Miquel. El grup L’Arrel representarà, aquest dissabte 24 d’agost, l’obra “Una altra Fedra , si us plau” a partir de les 10 de la nit. Marina Vilella, directora del grup L’Arrel de Sant Miquel, ens destacava que aquest cicle és un treball d’equip dels grups de teatre de l’Alt Penedès. També ens subratlla que les sessions es vinculen a la Festa Major de Vilafranca i permeten retre un homenatge a Espriu. (àudio)

Tal i com s’assenyala en la sinopsi inclosa en els fulletons que anuncien el cicle, Una altra Fedra, si us plau és la darrera obra de Salvador Espriu. Va ser escrita el 1977 per encàrrec de l’actriu Núria Espert, qui la va estrenar l’any següent en un muntatge dirigit per Lluís Pasqual. L’obra recupera el mite clàssic, que ja va ser tractat per Espriu el 1936 en la versió catalana de la Fedra escrita en castellà pel mallorquí Llorenç Villalonga. Argument de moltes tragèdies en l’antiguitat, explica com Fedra, esposa de Teseu, s’enamora del seu fillastre Hipòlit, qui la rebutja. Despitada, ella l’acusa davant el seu pare d’haver intentat violar-la. Espriu suavitza aquesta inculpació i insinua un final tràgic que els clàssics feien explícit. La presència de Thànatos i les al·lusions a les deesses Àrtemis (deessa de la caça) i Afrodita (deessa de la sexualitat), o a Salom de Sinera, nom que Espriu es donà a si mateix en les seves obres, ens fan viure tot el món del poeta d’Arenys.

Marina Vilella explica que va proposar preparar aquesta obra perquè guardava un molt bon record de quan la va poder veure a Vilafranca, protagonitzada per Núria Espert. (àudio)

El paper protagonista, el de Fedra, és interpretat per Sílvia Sogas; Enone és Palmira Batet; Teseu: Ramon Grau; Hipòlit: Pere Joan Ullate; Thànatos: Aleix Matabacas; Sra. Magdalena Blasi: Mª Remei Ullate; Sra. Tecleta Marigó: Conxi Enebral i Pulcre Tompeli: Jordi Matabacas.

El vestuari de l’obra va a cura del mateix grup; la responsable de l’escenografia és Alba Gabarró. Del seguiment de l'obra en té cura Andreu Navarro. Del maquillatge: Carmen Leiva i de la perruqueria Sili Grau i Sílvia Sellarès. La il·luminació i el so van a càrrec de Josep Badia i Cristina Badell. La direcció és de Marina Vilella.

Vilella resumia que per a preparar l’obra ha calgut molt assaig i memorització. El grup és conscient de la importància de respectar al 100% el text d’Espriu.(àudio)

Després de la representació de “Una Altra Fedra , si us plau”, el programa d’aquesta nit de dissabte a Cal Bolet continuarà amb “Petites Proses Blanques”, a càrrec del grup de teatre l’Escorça de Sant Joan de Mediona. L’entrada aquest dissabte té un preu de 5 euros. El dia 25 es podrà veure “l’Amic Salom”, un muntatge compartit pel grup TAT de Vilafranca i La Torre de Les Gunyoles. I l’1 de setembre, en tres passis, el recital “Espriu arran de terra”. L’abonament per a dos espectacles té un preu de 8 euros i per a tres, de 10 euros. Es podran comprar entrades anticipades a les mateixes taquilles de Cal Bolet, aquest dijous i divendres, en horari de 7 de la tarda a les 9 del vespre.

Escolta l'entrevista a Marina Vilella, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

 

Document Actions