Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Arxiu Municipal d’Olèrdola aporta documents per a l’exposició virtual “Arxius en forma” que s’estrena divendres dins els actes de la Setmana Internacional dels Arxius

Els documents aportats des d’Olèrdola fan referència a la celebració d’un partit de futbol al camp de l’Era de Moja, l’any 1923

dijous 08 juny 2023

Provinents de l’Arxiu Municipal d’Olèrdola s’han aportat 4 dels 114 documents que formen part de l’exposició virtual “Arxius en forma”, que es podrà veure a partir d’aquest divendres dins dels actes de la Setmana Internacional dels Arxius. Organitzada per la Xarxa d’Arxius Municipals, l’exposició forma part d’una programació que enguany té com a tema “Arxius i Esport”.

Els documents aportats des de l’Arxiu Municipal d’Olèrdola fan referència a la celebració d’un partit de futbol ara fa cent anys, el 1923, al camp de l’Era, a Moja. En un dels documents Josep Mitjans Solé demana tancar un camp anomenat -L’Era- perquè el vol dedicar a camp de futbol. En un altre escrit la junta del Foot-Ball de la Societat La Esmeralda demana permís per jugar un partit de futbol, el juliol de 1923. I també es pot comprovar la recaptació obtinguda: 25 entrades de 1 pta,  més 40 entrades de 0,5 pta.

Panoràmica de 100 anys de pràctica esportiva

Amb l’exposició «Arxius en forma», la Xarxa d’Arxius Municipals presenta una panoràmica dels darrers cent anys de pràctica esportiva a Catalunya, des de l’àmbit de l’exhibició local a pobles i ciutats de la demarcació de Barcelona.

La mostra, de format virtual, presenta 114 documents procedents de 54 arxius municipals que permeten fer un viatge a través de 100 anys de l’esport i mostrar el context social, polític, econòmic i cultural de cada època. La selecció de documents s’ha organitzat en cinc àmbits cronològics (abans de 1940; dels anys 1940 i 1950; dels anys 1960 i 1970; dels anys 1980 i 1990; i dels anys 2000 fins al 2022) que ressegueixen la història, els costums, els valors i l’evolució de la societat catalana a través de l’esport.

S’hi mostren documents diversos com fotografies, bans, cartells, projectes d’equipaments esportius, dibuixos, programes, himnes, pressupostos i comptes, estatuts, calendaris, fitxes, llicències i tiquets.

La mostra inclou un article de context a càrrec del periodista del diari ARA i historiador, Toni Padilla, i una galeria d’imatges amb la identificació de tots els documents i la seva geo-localització en un mapa de la demarcació de Barcelona.

L’exposició es complementa amb un vídeo amb la veu de dos testimonis de l’arrelament de l’esport al territori, com són l’exjugador del Club Patí Voltregà, Catxo Ordeig, i el president del Centre d’Esports Súria, Lluís Jané, acompanyats per les aportacions de Toni Padilla sobre la importància dels arxius municipals per a la difusió, la recerca i la memòria de l’esport.

Des de divendres es pot veure l’exposició en aquest enllaç: Exposició virtual - Setmana dels arxius - Diputació de Barcelona (diba.cat)

 

 

Document Actions