Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ateneu Mogenc està restaurant l’antic projector de cinema de Moja

Hi treballa el mecànic Josep Sesma, un dels responsables de la restauració de l’antic rellotge de l’Estació Enològica

dimarts 06 novembre 2018

Sense presses però sense pauses, un grup de persones vinculades a l’Ateneu Mogenc, encapçalades pel mecànic Josep Sesma, està treballant en la restauració de l’històric projector de cinema que va estar en funcionament a Moja a partir del primer terç del segle XX.

El mateix Sesma entén que la peça, un cop estigui restaurada, s’hauria d’exhibir de manera permanent.(àudio)

De manera paral·lela a aquesta feina de restauració, des de l’Ateneu s’està realitzant tot un treball de recerca per documentar quina vida va tenir aquest projector a Moja.  (àudio)

En una primera estimació, Sesma apunta que el projector podria haver estat adquirit entorn a l’any 1920. Des de l’entitat, es prefereix ser prudent a l’hora d’establir el temps que va estar en funcionament.(àudio)

Per Josep Sesma aquesta no és la primera tasca de restauració que afronta. Ja va formar part de l’equip que va restaurar el rellotge del campanar de Santa Maria  a Vilafranca i també ha estat un dels tres mecànics responsables de la restauració de l’antic rellotge de l’Estació Enològica, que es presentarà aquest divendres.

Aquesta valuosa peça va ser adquirida per l’Ajuntament de Vilafranca el 1883 i, inicialment, es va instal·lar a la Basílica de Santa Maria.  Posteriorment, l’any 1929, es va traslladar a l’Estació Enològica. Una de les curiositats de la instal·lació del rellotge en la que va ser la nova ubicació, és la  integració del mecanisme en l’estructura de l’edifici. El rellotge estava situat a la part més alta i, mitjançant un sistema de politges, els pesos aprofitaven tota l’alçada i així disposaven de recorregut suficient per al seu funcionament. Aquests pesos es van trobar al soterrani de l’edifici, utilitzat com a cava.

El procés de restauració ha comprès el desmuntatge del rellotge, la numeració de totes les peces i el trasllat de tot el material per tal de netejar-lo i restaurar-lo amb materials que en garanteixin la conservació. Finalment, el procés ha culminat amb l’exposició permanent del rellotge restaurat que romandrà en un dels vestíbuls de l’edifici.

Escolta l'entrevista a Josep Sesma, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions