Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ateneu Mogenc prepara la publicació d’un quadern sobre les escoles d’Olèrdola durant la 2a República

Preveu incloure les trajectòries al municipi dels mestres Josep Santaulària, a Sant Pere; Ramon Costa Jou, a Sant Miquel; i Bartomeu Robreño, a Moja
Mercè Garcia va exposar dissabte algun dels trets de la trajectòria del mestre Robreño a Moja
Mercè Garcia va exposar dissabte algun dels trets de la trajectòria del mestre Robreño a Moja

dimecres 31 desembre 1969

 

Després d’haver promogut la reedició de la revista escolar Llum , que elaboraven els alumnes de l’escola de Sant Pere Molanta durant la 2a República, el Grup de Recerca Històrica de l’Ateneu Mogenc ha anunciat la seva intenció de publicar un quadern dedicat a la història del conjunt de les escoles del municipi durant el període republicà i la guerra civil.

Es preveuen recollir les experiències dels mestres Josep Santaulària a Sant Pere Molanta i de Ramon Costa Jou a Sant Miquel, impulsors de les publicacions que elaboraven els alumnes seguint la tècnica Freinet. Però també es repassarà la trajectòria de Bartomeu Robreño, mestre republicà que va arribar a Moja l’any 34 i va morir a la presó represaliat pel franquisme. La mestra Mercè Garcia, membre de l’Ateneu, explicava aquest dissabte al Local Nou que Robreño era més gran que Santaulària i que Costa Jou, però que la seva ètica i valors eren semblants. Participa en la vida social del poble de manera activa i va evitar que membres de la FAI provinents dels Monjos cremessin els bancs de l’església. Mercè Garcia assenyala que la feina feta a Olèrdola pels mestres que seguien la tècnica de Freinet “enlluerna”, però no pot fer oblidar trajectòries com les de Robreño.(àudio)

Per a reconstruir la història de Robreño, l’Ateneu Mogenc ha comptat amb la col·laboració d’un dels seus néts. Els seus béns van ser expropiats i no se li va donar ajuda quan la va demanar des de la presó per poder comprar menjar (àudio)

Treballs com el que es prepara exemplifiquen la vitalitat de l’Ateneu Mogenc. Mercè Garcia posa l’accent en la dedicació  i l’entusiasme encomanadís dels membres del seu grup de recerca històrica.(àudio)

Es preveu que la publicació dedicada a les escoles d’Olèrdola durant la República i la guerra civil es pugui presentar el proper mes de setembre.

Document Actions