Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’experiència de les escoles d’Olèrdola durant la Segona República es difon en la Setmana Internacional dels Arxius

Dins les activitats organitzades per la Diputació, l’arxiver Albert Taulé mostra les revistes escolars “Endavant” i en una exposició virtual sobre ensenyament s’inclouen fotografies d’Olèrdola
Albert Taulé, arxiver
Albert Taulé, arxiver

dimarts 09 juny 2020

 

L’experiència de les escoles freinetistes d’Olèrdola durant la Segona República és un dels continguts que es difonen aquests dies dins dels actes que organitza la Diputació de Barcelona per celebrar la Setmana Internacional dels Arxius.

Des d’aquest dilluns i fins diumenge , en un apartat de vídeos titulat 'Obrim l’arxiu' accessible a la web de la Diputació, cada dia  es tracta una temàtica diferent amb càpsules enregistrades des de la perspectiva de l’usuari dels arxius i des del punt de vista de l’arxiver. La intenció és mostrar els recursos del patrimoni documental que atresoren els arxius públics classificats en diferents àmbits: economia, educació, sanitat, urbanisme, cultura, justícia i postguerra. Albert Taulé, arxiver itinerant que té cura de l’arxiu municipal d’Olèrdola, hi mostra en la càpsula que s’ha fet pública aquest dimarts el volum que recull les revistes escolars “Endavant”, publicació elaborada pels mateixos infants de Plana Rodona(actual Sant Miquel d’Olèrdola), durant la Segona República. Taulé té cura de 16 arxius de l’Alt Penedès de municipis de menys de 10.000 habitants. En tots ells hi ha “tresors”, però s’ha decantat per aquesta documentació custodiada a Olèrdola per la seva singularitat.(àudio)

Les revistes “Llum” de Sant Pere Molanta i “Endavant” de Plana Rodona s’elaboraven en escoles que seguien la tècnica Freinet. Els centres tenien la seva pròpia impremta i els alumnes elaboraven les publicacions explicant les seves experiències.  

Olèrdola també hi és present en l’exposició virtual «Quan anàvem a estudi» que reuneix documentació d'arxiu d’ajuntaments de la província de Barcelona, formada per 118 documents procedents de 47 arxius municipals. La mostra ofereix una panoràmica de la vida escolar dels mestres i el seus alumnes així com també la seva gestió municipal, que abasta des de mitjans del segle XIX fins al franquisme, en un període de gairebé 125 anys amb etapes tan diferents com la Mancomunitat, la Segona República, la Guerra Civil, la Postguerra i la Dictadura del General Franco.

La mostra s’estrena aquest dimarts 9 de juny, coincidint amb el Dia Internacional dels Arxius, i s’afegeix a les exposicions temàtiques realitzades per la XAM (Xarxa d’Arxius Municipals) a partir de la documentació que es conserva als arxius dels ajuntaments.

Entre els 118 documents de l’exposició s’hi poden veure quatre fotografies que il·lustren l’activitat d’aquestes escoles freinetistes a Olèrdola. Albert Taulé destaca “l’aportació de qualitat” que pot fer Olèrdola mostrant aquestes experiències en un context dedicat a l’ensenyament.(àudio)

Per Taulé,  aquesta setmana  té el propòsit de “trencar estereotips i mostrar els arxius com espais oberts”(àudio)

Dins d’aquesta programació de la Setmana Internacional dels Arxius, també es pot consultar un tutorial per conservar les fotos fetes amb el mòbil.

A causa de problemes tècnics amb el servidor d'arxius sonors, el servei de ràdio a la carta està temporalment inactiu. Disculpeu les molèsties

Pots veure el vídeo dedicat a les revistes "Endavant" a :https://www.youtube.com/watch?v=iTg9r-dotx8#action=share

Document Actions