Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La campanya “Olèrdola recicla!” adverteix que “quan menys reciclem més paguem” pel rebut de brossa

El recàrrec per entrar brossa a l’abocador ara és de 25’5 euros per tona i es doblarà en quatre anys

dijous 01 desembre 2016

La reducció, reutilització i reciclatge de residus comporta un evident benefici mediambiental però també econòmic que repercuteix directament en la taxa d’escombreries que paguen els ciutadans. I és que, “quan menys es recicla, més es paga”. Així ho expressava Mònica Hill, l’educadora ambiental de la Mancomunitat Penedès-Garraf que dimarts al vespre conduïa  una xerrada al local Social Rossend Montané de Sant Miquel dins de la campanya de foment del reciclatge “Olèrdola recicla!”.XerradaStMiquel2.JPG

A més del cost directe que han d’assumir els municipis per la gestió de la brossa que no es recicla, a cada tona de deixalles entrada a l’abocador se li ha d’afegir un recàrrec de 25’5 euros. La xifra es preveu doblar quan s’arribi a l’any 2020, en aplicació d’una directiva europea. Per això Mònica Hill subratllava que  “quan menys residus portem a l’abocador, menys pagarem”.(àudio)

Hill assenyalava que el model de recollida porta a porta, implantat a Olèrdola en els pobles de Moja, Sant Miquel i Sant Pere Molanta, és el que permet obtenir millors dades de reciclatge “perquè corresponsabiltza al veí en la gestió dels residus”. A Olèrdola, l’any 2015 es van generar 2.677 tones de deixalles. D’aquestes, es van reciclar el 45%. La dada està per sobre de la mitjana dels municipis de Catalunya i es troba en la franja alta dels municipis de l’Alt Penedès. Els índexs de reciclatge d’Olèrdola són similars als d’altres municipis on el porta a porta no està implantat en tots els nuclis i aquest sistema conviu amb el model de contenidors, com podria ser el cas també de Subirats.(àudio)

Per augmentar el reciclatge el principal repte  és el de reduir la fracció de rebuig. Si la separació de deixalles es fa  correctament, s’estima que  el 15% de la brossa que generem no es podria reciclar. El 85% es pot reciclar: la fracció orgànica, per obtenir compost; els envasos lleugers si els dipositem al contenidor groc; els envasos de vidre si van a parar al contenidor verd; i el paper i cartró si es deixen en el contenidor blau de paper i cartró. Mònia Hill indicava que per recollir la fracció resta és suficient un dia a la setmana si es recicla correctament.(àudio)

Des de la Mancomunitat es posa l’accent en què la millor solució és reduir la quantitat de residus  i posar fre a la “cultura insensata d’usar i llençar” . Mònica Hill feia notar que “l’impacte contra el medi ambient  també impacta contra la nostra salut”.

Durant la xerrada es va fer constar que hi havia veïns que no s’han incorporat a la recollida selectiva i que existia un ús inadequat de les àrees d’emergències. El contenidor d’envasos lleugers és el que més impropis conté i es va recordar que el vidre és el material més reutilitzable. Al municipi hi ha recursos suficients per reciclar. Hi ha deixalleries i existeixen serveis de recollida d’olis domèstics en contenidors específics, d’estris vells cada 1r i 3r divendres de mes, així com contenidors per a recollir roba i calçat. També es recullen medicaments a les farmàcies i piles a l’ajuntament, als comerços i a les escoles del municipi.  Una nova recollida que s’incorpora aquest més de desembre és la de restes de poda, porta a porta i de manera gratuïta.

Escolta l'entrevista a Mònica Hill, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions