La casa, protagonista del 19è Cap de Setmana Ibèric amb actes a Olèrdola aquest cap de setmana
dimecres 02 octubre 2019
La 19ª edició del Cap de Setmana Ibèric ens proposa transportar-nos a fa 2200 anys a través de reconstruccions històriques, tallers d’experimentació, visites guiades i teatralitzades, exposicions,… propostes que tindran lloc els dies 5 i 6 d’octubre en una vintena de museus i jaciments com és el cas del conjunt monumental del Castell d’Olèrdola.
Durant tot el cap de setmana, el conjunt monumental ofereix jornades de portes obertes, dissabte de 10 a 19h i diumenge de 10 a 17.30h, a més de visites i activitats vinculades a la casa, l’eix al voltant del qual giren totes les activitats del Cap de Setmana Ibèric arreu de Catalunya.
Una de les propostes extraordinàries a Olèrdola serà la visita guiada ‘Cases, tallers i una torre: on i com vivien els ibers a Olèrdola’ que tindrà lloc dissabte a les 17.30h i diumenge a les 12h. Núria Molist, responsable de la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia de Catalunya, explicava això en declaracions a Canal20: “Hem de pensar que la majoria de vegades les cases van ser abandonades i la gent s’ho va endur tot, per tant normalment trobem les cases despullades; les llars de foc, els forats on s’aguantarien altells, ceràmica abandonada, trencada, els paviments, a vegades trobem nens enterrats, ofrenes d’ovelles o cabres, molins,… Més excepcionalment el que trobem són cases cremades i aquí es conserva molt més. Tenim la posició de cada element en el moment en què la família va haver d’abandonar ràpid la casa, el tipus de fusta,…”
Una altra de les activitats pensada, en aquest cas, per a tota la família, serà un taller diumenge al matí, d’11 a 13h; ‘Fils, teles i telers: teixint entre els ibers’. “ Era una activitat - explica Molist - desenvolupada bàsicament per les dones en gairebé totes les cultures, una activitat domèstica, a l’interior de les cases”. Precisament, en una de les darreres excavacions a la torre de la muralla, s’hi ha trobat un teler. Molist destaca que “no se’n troben gaires i diumenge aprendrem a teixir amb teler, veurem com funciona i es podran fer, per exemple, cinturons”. Sobre la torre, Núria Molist explica que “de fora és medieval, de dins romana i encara més endins, ibèrica. Es va cremar i, sorprenentment, dins hi havia una casa amb el seu teler, la llar de foc, olles, àmfores,... és un tresoret!”. La torre es continuarà excavant a partir del novembre.
El Cap de Setmana Ibèric l’organitza el Museu d’Arqueologia de Catalunya i s’hi sumen una vintena de jaciments d’arreu de Catalunya que formen part de la Ruta dels Ibers. tots ells molt diferents però amb un element comú: la seva ubicació en indrets estratègics.
Molist puntualitza però que els ibers “no només vivien en poblats encimbelats sinó que tenien també grans ciutats com Ullastret, com segurament també era Tarragona o com sembla que podria ser a Les Masies de Sant Miquel de Banyeres; hi havia capitals de comarca com Olèrdola, ciutadelles més petites com Calafell i cases disperses al camp”.
De la mateixa manera que enguany les activitats arreu dels jaciments versaran a l’entorn de les cases, l’habitatge dels ibers, cada any el Cap de Setmana Ibèric intenta donar a conèixer un aspecte de la cultura ibèrica. L’aigua, l’urbanisme, l’alimentació han estat algun d’ells. Tot plegat, per apropar-nos amb detall al patrimoni i la cultura ibèrica de fa més de 2000 anys.
Escolta l'entrevista a Núria Molist, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí
18:28 del 20 de abril de 2025