Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La celebració del 20è aniversari dels Gegantons i l’homenatge a Antoni Duque marquen l'actuació dels balls populars durant la Festa Major

El format de concentrar les actuacions en un escenari a la rambla Catalunya va ser molt ben rebut

dilluns 26 juliol 2021

La Festa Major de Moja aquest 2021 no va tenir pròpiament la cercavila dels balls populars. En el seu lloc es va oferir una actuació de lluïment dels balls  en l’escenari que s’havia habilitat a la rambla Catalunya. Aquest format pretenia evitar aglomeracions i comportava que bona part del públic seguís les evolucions dels balls asseguts en cadires, després d’haver-se realitzat un control d’accés a l’espai perimetrat. Malgrat que en l’interior de les agrupacions eren forces les veus que trobaven a faltar la mobilitat de la cercavila i el poder actuar en diferents punts del poble, aquest format de concentrar les actuacions en un únic punt va ser molt ben rebut entre el públic, que en destacava la seguretat i la comoditat de poder seguir el conjunt de balls sense necessitat de desplaçar-se i mentre estaven asseguts.

Després del parèntesi de l’any passat i de l’aturada de l’activitat en l’àmbit de la cultura popular, existia també el dubte de comprovar com arribaven els balls a la cita amb la Festa Major. En termes generals es va detectar vitalitat, ganes i manteniment d’efectius. En algun cas, com en el del ball de bastons, es va aprofitar l’actuació per a fer una crida a formar part del grup i s’exposava que s’acabaven d’incorporar  dues joves que s’estrenaven ballant aquest dissabte. Les panderetes van haver d’organitzar-se en dos grups d’edat, per bé que amb un nombre d’efectius menys nombrós que en anteriors festes majors. Si en una cercavila habitual el Drac i els Diables obren el segui, dissabte van ser els Diables, sense Drac, els qui van acabar les actuacions dels Balls.

20 anys de Gegantons

Però sens dubte, si cal subratllar algun element d’aquesta activitat protagonitzada pels balls populars s’hauria de destacar la celebració del  20è aniversari dels Gegantons i l’homenatge que rebia Antoni Duque.

Josep Bartolí, cap del colla dels Geganters, va recordar com els Gegantons van ser obra d’alumnes de l’escola Circell, en una activitat extraescolar organitzada per l’AMPA sota el monitoratge d’Àngels Vinyals. Van sortir per Festa Major el 22 de juliol de 2000 i van ser batejats amb l’apadrinament dels gegants de Sant Pere Molanta, el 14 de gener de 2001. Bartolí va situar que els gegantins Xarel·lo i Parellada van ser fets a la llar d’infants el curs 99-20  i reconstruïts el 2002. El cap de colla dels Geganters va posar l’accent en què Moja pot lluir amb orgull que, no sent una localitat molt gran, compta amb tres parelles de gegants.

Neus Pla, membre dels Geganters de Moja, va exposar la necessitat de no perdre els orígens i per això volien fer un acte d’agraïment a totes les persones que “amb la seva passió i el seu esforç” van crear els gegantons Romaní i Farigola. També es va agrair a Ester Solé, Maria Josefa Santís i Daniel de Lamo per ser les ànimes de la construcció dels gegantins Xarel·lo i Parellada, axí com a les famílies i educadores de la llar d’infants  del curs 99-2000.

Pel que va al Romaní i la Farigola, Neus Pla va recordar que Marc González, Helena González, Aida Inglada, Ana Sánchez, Anna Font i Heura Posada van ser els infants que van construir cap, cos i mans. Carme Martín i Maria Jesús Martínez van ser les impulsores del projecte. I Emili González i Aureli Heras van encarregar-se de cobrir els gegantons de fibra i resina per reforçar-los, mentre que Jordi Álvarez va construir els cavallets i braços.Els vestits van ser dissenyats i confeccionats per Fina Altisent. Els geganters també van expressar el seu agraïment a totes les persones que durant aquests més de 20 anys han format part de la colla de geganters de Moja i a tots els grallers i gralleres, així com timbalers, que els han posat la música per ballar.

Homenatge a Antoni Duque

De manera particular, es va fer un agraïment especial a Antoni Duque perquè “va creure fermament en tot aquest projecte” i per ser “impulsor i cofundador de la colla”, sent-ne el seu cap de colla la majoria d’aquests 20 anys.

En una entrevista a Canal 20-Ràdio Olèrdola, Antoni Duque es mostrava molt emocionat pel reconeixement rebut. Recordant el seu vincle amb els gegantons, rememorava com en una ocasió per Festa Major es va quedar sol amb els dos gegantons en iniciar una cercavila .(àudio)

Duque es mostrava satisfet de comprovar com va entrant gent jove a la colla i del dinamisme que es mostrava, com va quedar evident el mateix dissabte amb l’estrena per part dels gegantons d’un nou ball amb la melodia de la cançó “Bon dia” dels Pets. Antoni Duque també indicava que sense el suport del poble, amb la col·laboració d’establiments i l’Ajuntament, Moja no tindria gegants. Visiblement emocionat i amb una salut delicada, Duque es mostrava molt agraït d’haver rebut ara aquest reconeixement.(àudio)

Neus Pla subratllava que sense l’Antoni Duque “nosaltres no estaríem aquí”.(àudio)

A més de lliurar-se un record als promotors dels gegantons i de lliurar una placa d’homenatge a Antoni Duque, dissabte també es va poder comprovar l’aspecte dels gegantons després d’haver estat restaurats. Les faccions de la Farigola s’han feminitzat, els nous braços es poden desmuntar per peces i això facilita el seu transport. També s’han canviat els cavallets i s’estrenen vestits. Neus Pla assenyalava la necessitat que hi havia de fer aquesta restauració després de que els Gegantons, construïts amb la tècnica del paper-maxé, s’haguessin deteriorat.(àudio)

Els geganters van cloure l’acte de celebració dels 20 anys de gegantons amb el llançament de dues bateries de pirotècnia.

Escolta les entrevistes a Antoni Duque i Neus Pla, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions