Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La festa reivindicativa “NO MATabalis!” ha mobilitzat aquest diumenge a més d’un miler de persones a La Muntanyeta

La Plataforma anuncia que seguirà convocant accions per aturar una agressió que seria “irreversible” i que respon a “interessos especulatius”

dilluns 26 setembre 2022

La mobilització de més d’un miler de persones ha convertit aquest diumenge al matí la festa reivindicativa “No MATabalis!” en tot un èxit de participació popular. Organitzada per la Plataforma No a la MAT Alt Penedès, la festa s’ha celebrat a la finca municipal de la Muntanyeta d’Olèrdola amb el propòsit de “ denunciar l’amenaça de la línea MAT que es projecta entre les Terres de l’Ebre i Begues”. Els convocants assenyalaven que el macroprojecte s’autoanomena d’energia renovable, però  “ en realitat respon a interessos purament especulatius” i provocaria “una agressió irreversible en els 180 km del seu recorregut, per dins de Catalunya”.

La festa reivindicativa en contra de la MAT ha implicat a més de  vuitanta entitats, associacions i empreses, que han participat  desinteressadament en aquesta jornada reivindicativa per manifestar el rebuig a l'agressió medioambiental, social i econòmica que suposaria la MAT.

La primera de les activitats ha estat una passejada circular de 8 quilòmetres que ha permès comprovar l’impacte que tindrien tres de les torres gegantines de la MAT en l’espai natural dels parcs del Foix i Olèrdola. En arribar a la Muntanyeta, els caminaires rebien la sonora benvinguda de la quinzena de vehicles de les ADF’s presents a la Muntanyeta. La periodista Rita Marzoa; el representant de la FEEC al Penedès, Joan Raventós;  i Josep Marrugat, representant del sector de la vinya d’Unió de Pagesos, han llegit el manifest de l’entitat, que recull el posicionament en contra del projecte, i les seves possibles alternatives, aquestes sí, sostenibles, ecològiques i respectuoses.

A continuació han actuat els gegants de Masllorenç, Moja i Sant Pere Molanta, el Gerot de l’Arboç, la Segurola de les Gunyoles, el Drac petit de Sant Pau d’Ordal i el Drac de Sant Miquel d’Olèrdola. Els Falcons de Vilafranca han alçat dos pilars de tres nets, mentre que les colles castelleres de Les Roquetes i Jove de Vilafranca han plantat cadascuna un pilar de quatre. Les anxanetes han desplegat un domàs amb el lema “No a la MAT”.

A continuació representants dels consells comarcals del Baix Llobregat, Baix Penedès, i l’Alt Penedès, acompanyats per representants dels ajuntaments de Sant Pere de Riudebitlles, Santa Margarida i Els Monjos, Vilafranca i Olèrdola, han donat lectura a la moció, que secunden els vuit consells comarcals per on transcorreria aquesta MAT. El text insta al Govern de la Generalitat de Catalunya, al Parlament de Catalunya i als ajuntaments a donar suport a les reivindicacions de l’entitat. A la Generalitat es reclama una moratòria per impedir l’execució del projecte i als ajuntaments es proposa que apliquin la suspensió de llicències d’obres.

Reaccions del CCAP, Alcalde i Plataforma

El vicepresident del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Ramon Riera, va ser l’encarregat de donar lectura al text de la moció. En una entrevista per Canal 20-Ràdio Olèrdola, Riera valorava que la participació en la mobilització volia dir que la MAT preocupa i calia “acompanyar” la reivindicació des de les institucions. Riera destaca que en la moció es reclama que el territori hi digui la seva i afegia que la reivindicació “ té tot el sentit del món per fer pressió”.(àudio)

L’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez, indicava que cal que la Generalitat estigui al costat dels ajuntaments i feia notar que l’administració municipal té poc marge per impedir el projecte si s’autoritza.(àudio)

La presidenta de la Plataforma No a la MAT Alt Penedès, Fina Raventós, es mostrava molt satisfeta per la participació assolida en la festa reivindicativa d’aquest diumenge i anunciava que les mobilitzacions seguirien. (àudio)

Des de la MAT ara promouen l’aprovació de la moció, tot destacant que inclou mesures concretes per a cada administració per a que la MAT no sigui una realitat. Raventós indicava que els municipis tenen una “eina potent” amb la paralització de les llicències d’obres.(àudio)

Durant la jornada el projecte Eudemon recollia l'opinió de les participants sobre la transició verda i la governança energètica. Els infants també van poder participar en tallers durant el matí a la Muntanyeta. La cloenda musical la va posar l'actuació del grup All Foll, oferint en versió folk grans èxit de la música pop.

Escolta les entrevista a Ramon Riera, Lucas Ramírez i Fina Raventós, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

 

Document Actions