La Generalitat commemorarà amb una exposició, xerrades i visites guiades el centenari de les excavacions arqueològiques a Olèrdola
dimarts 02 febrer 2021
El centenari de les excavacions promogudes per l’Institut d’Estudis Catalans a la muntanya d’Olèrdola és un dels esdeveniments inclosos en les commemoracions d’aquest 2021 aprovades pel Govern de la Generalitat i assignades al Departament de Cultura. La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, així ho donava a conèixer aquest dilluns en la presentació dels esdeveniments i les personalitats que enguany seran objecte de commemoració en l’àmbit cultural.
Durant aquest 2021, en dates encara pendents de confirmació, es preveu realitzar una exposició commemorativa que es podrà veure a les seus de Barcelona i d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia i a l’Institut d’Estudis Catalans. També es contemplen organitzar visites guiades i un cicle de conferències. La comissària dels actes commemoratius és Núria Molist, arqueòloga i responsable de la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia.
En una entrevista a Canal 20-Ràdio Olèrdola, Núria Molist, recordava que la primera de les excavacions arqueològiques fetes a Olèrdola data de 1882. El 1921, ara fa 100 anys, l’Institut d’Estudis Catalans promou un gran projecte d’excavacions. Als anys 40 també s’excava , però no serà fins a principis dels anys 80 quan no es tornen a reempendre les campanyes. Des de llavors, les excavacions arqueològiques han tingut continuïtat.(àudio)
Precisament fa pocs dies el Museu d’Arqueologia donava a conèixer que s’ha arribat a la xifra de 500.000 restes arqueològiques trobades al conjunt històric d’Olèrdola. Aquest mig milió de restes arqueològiques catalogades procedeixen de les excavacions que s’han dut a terme al conjunt històric d’Olèrdola des de l’any 1986 i estan inventariades i digitalitzades pel Museu d’Arqueologia de Catalunya. D’aquest mig milió de restes, 1.118 són museables.(àudio)
Un dels trets que distingeixen el jaciment d’Olèrdola és “l’enorme continuïtat” en el temps de les restes, tal i com destaca Molist. Els objectes s’han trobat en diferents espais dins i fora de la muralla del conjunt d’Olèrdola: el castell, les esglésies, les necròpolis, la pròpia muralla, la cisterna i pedrera romanes, així com cases, tallers i cellers. Les restes abracen un període històric que va des de l’edat de bronze fins a l’època moderna. (àudio)
Escolta l’entrevista a Núria Molist, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí
14:19 del 07 de setembre de 2024