Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La granja ecològica plantejada prop de Moja rep crítiques veïnals

En una sessió informativa feta aquest dijous, Mas Albornà anuncia que no construirà la granja “si la gent no ho vol”

divendres 21 novembre 2014

La granja d’ous ecològics que planteja fer Mas Albornà prop del poble de Moja ha generat inquietud. Així es desprèn de la pràctica totalitat de les intervencions veïnals pronunciades aquest dijous al vespre, al Centre Cívic La Xarxa, durant l’acte informatiu que l’Ajuntament d’Olèrdola organitzava per tal que Mas Albornà exposés directament al veïnat les característiques del projecte. A la convocatòria hi van respondre una cinquantena de veïns.

Mas Albornà va exposar que el projecte, batejat amb el títol “Més que ous i gallines” , suposa la construcció d’una granja ecològica amb capacitat per a 12.000 gallines. El propòsit és el de generar oportunitats laborals per a persones amb discapacitat i trastorn mental.

El projecte s’ubicaria a tocar de la carretera de Daltmar, entre Mas Granell i els dipòsits d’aigua. Contempla  la construcció de dues naus de 1.200 metres quadrats, amb la previsió de recollir entre 8.000 i 9.000 ous diaris. Prop de 5 hectàrees de bosc i vinyes es dedicarien a que les gallines pasturessin a l’aire lliure. En el projecte també s’incorpora un centre de visites. Es calcula que captaria 30.000 visitants l’any, sobretot escolars, comptant amb activitats dirigides per persones amb discapacitats. També s’ubicaria  un centre d’investigació en col·laboració amb la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Mas Albornà assenyalava que la contaminació acústica i les olors serien “nuls”. Asseguren que els sorolls provinents de les menjadores ja no es notarien a una distància de 50 metres i la gallinassa no fa pudor “quan està quieta”. Només es mouria entre 3 ó 4 cops l’any. Pel pinso, només seria necessari el transport d’un camió de 15.000 kg, cada setmana o 10 dies. Les instal·lacions es farien amb un mínim impacte visual, amb colors integrats al paisatge, i es preservaria la vegetació existent.

El veterinari Oriol Cartanyà, responsable tècnic del projecte, destaca que es tracta d’una granja de reduïdes dimensions, la més petita de les que coneix en l’àmbit professional, i subratllava que és requisit complir tots els certificats de distàncies.

Si fem cas de les intervencions produïdes en la reunió, les explicacions de Mas Albornà no van acabar de tranquil·litzar als veïns assistents. Llevat d’alguna opinió concreta que es pronunciava a favor del projecte per la seva dimensió social i en minimitzava l’impacte, les veus crítiques amb la granja van predominar.  No es qüestionava la bondat del projecte , però sí la seva ubicació i es temia que una granja d’aquest tipus a prop del poble de Moja podria generar molèsties al veïns, com sorolls i males olors. També es va plantejar que  el centre de visites podria comportar un gran moviment de vehicles. Un altre aspecte assenyalat durant la trobada d’aquest dijous va ser que calia debatre amb els veïns el model de creixement del municipi abans de decidir si era idoni o no el projecte.

El gerent de Mas Albornà, Xavier Cartanyà, emfatitzava que el primer interessat en procurar que l’activitat funcionés correctament i sense molèsties era Mas Albornà. Va ser concloent a l’hora d’assegurar que el projecte no es faria si els veïns no ho volien. Cartanyà  entenia que hi havia molt desconeixement del que era una granja actual i també posava de relleu que durant la reunió s’havia plantejat un debat sobre el model de municipi que anava més enllà de la valoració del propi projecte.(àudio)

Cartanyà indica que “no tenia sentit tirar un projecte si els veïns no hi estaven d’acord”.(àudio)

L’alcalde d’Olèrdola, Josep Tort, va entomar el repte de debatre el model de creixement del municipi amb una propera convocatòria, després d’assenyalar que l’activitat proposada “marxava” del planejament urbanístic vigent al municipi. Josep Tort valorava de manera positiva l’elevada assistència obtinguda en la sessió i entenia que l’Ajuntament havia fet el que li tocava. L'alcalde recordava que convocant aquesta sessió informativa es buscava que els veïns donessin la seva opinió, tal i com s’havia fet amb altres propostes rebudes a Olèrdola els darrers anys i en altres nuclis.(àudio)

Josep Tort també extreia la conclusió de que “més que criticar el projecte, els veïns manifestaven el seu desacord per la proximitat amb el nucli de Moja".(àudio)

El projecte constructiu ara està pendent de rebre el pronunciament de la Comissió d’Urbanisme de Barcelona. En declaracions a Canal 20-Ràdio Olèrdola, Xavier Cartanyà indicava que, malgrat el projecte segueix el seu tràmit, entén que està “congelat” a l’espera del pronunciament del municipi.

Escolta les entrevistes a Xavier Cartanya i Josep Tort, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

 

 

 

Document Actions