La jornada d’estudi dedicada a Mir Geribert reunirà aquest dissabte a Moja a reconeguts experts
dimarts 27 setembre 2022
Amb la doble voluntat d’aprofundir en el coneixement del personatge i difondre’l, aquest dissabte el Local Nou de Moja acull una de les activitats més rellevants organitzades dins de l’Any Mir Geribert. Serà una jornada d’estudi que porta per títol “Mir Geribert, Príncep d’Olèrdola, Mil Anys després” i permetrà, de la mà de reconeguts especialistes, conèixer el personatge i el seu context històric. La inscripció a la jornada és gratuïta i es programa des de les 9:30 a les 18.30h
Guillem Codorniu, membre de la comissió organitzadora, indicava que el programa pot semblar que s’adreci a estudiosos, però la jornada també té una clara vocació divulgativa per apropar a tothom la figura de Mir Geribert.(àudio)
Conferències amb 7 especialistes
Durant el matí s’han programat tres ponències. La primera la pronunciarà a les 10.00h Josep Maria Salrach, catedràtic d’Història Medieval de la UPF, per exposar el “Context social i polític de la Catalunya del segle XI”. José Enrique Ruiz-Domènech , catedràtic d'Història Medieval d’Europa (UAB), torna a Olèrdola després de pronunciar fa un any la conferència inaugural de l’Any Mir Geribert. En aquesta ocasió, a les 11.30h, per oferir la ponència “La casa comtal de Barcelona al segle XI”. I la darrera conferència del matí serà a les 12.30h, amb Rosa Lluch, doctora en Història medieval (UdG), que explicarà “Mir Geribert. Un personatge i el seu temps”.
A les 15.30h es reprèn la jornada amb una conferència a tres veus dedicada a “Olèrdola. De la civitas dels textos a la ciutat arqueològica”, a càrrec de Xavier Esteve arqueòleg territorial dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida (Generalitat de Catalunya); Núria Molist, responsable de la seu d'Olèrdola del Museu d'Arqueologia de Catalunya; i Gisela Ripoll, catedràtica d’arqueologia (UB). A les 16.30, el periodista i historiador Enric Calpena pronunciarà la conferència “Mir Geribert. La dimensió comunicativa del personatge”. La jornada es tancarà amb una taula rodona que preveu reunir a tots els ponents.
Guillem Codorniu resumia que les ponències del matí permetran conèixer el context del personatge històric i bona part de la tarda estarà dedicada a Olèrdola.(àudio)
Les activitats fetes fins ara permeten ja concloure que el personatge de Mir Geribert és més conegut ara que no pas fa un any, tal i com apunta el mateix Guillem Codorniu.(àudio)
Dinar i aparcament
Per facilitar l'estada de les persones inscrites, des de la Comissió s'ofereix al Bar del Local Nou el Menú Mir Geribert, un menú que consta Entrepà + Beguda + Cafè, per 8€, i que es podrà gaudir entre les ponències del matí i de la tarda. A la mateixa inscripció de l'activitat cal indicar si es vol el menú.
També es disposarà d'una petita botiga amb material i llibres sobre Mir Geribert i el municipi d'Olèrdola.
Per qui sigui de fora del poble de Moja, es recomana arribar al Local de Sant Jaume caminant, ja que la zona no ofereix espai per aparcar. Es recomana que s’ aparqui a:
- C/ de Rafael de Casanova(davant de l'escola Circell)
- C/ del Camp de Moja
Escolta l’entrevista a Guillem Codorniu, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí
01:17 del 21 de setembre de 2024