La jornada Mir Geribert mostra en públic i de manera coral la complexitat del procés de creació d’un personatge de ficció
dilluns 15 novembre 2021
La jornada “Mir Geribert, la figura literària” va permetre al públic que omplia dissabte a la tarda el Local Nou de Moja assistir al complex procés de creació d’un personatge de ficció basat en la figura històrica de Mir Geribert. I ho va poder fer de manera molt amena i àgil de la mà de les deliberacions que mantenien els escriptors Jordi Romeu Carol i Coia Valls, la guionista Mercè Sarrias, el folklorista Bienve Moya i l’actor Fermí Fernández. Així, el públic va poder seguir com s’omplia “la fitxa del personatge” definint el seu caràcter, com vivia, el seu entorn familiar i inclús com havia de ser la seva parla. Per a fer-ho es va assenyalar que es volia el personatge “des de l’ara” però fidels a la seva època. Que la ficció fos versemblant o bé que el públic s’identifiqués amb personatges. Durant el debat es va posar de manifest que el personatge havia de mostrar també debilitats i que havia d’actuar “ en conseqüència a com és”, i mostrar el conflicte extern(en aquest cas amb el comte de Barcelona ) i també intern, que podria ser la necessitat de ser reconegut i estimat per la seva família.
Un cop creat el personatge, es va situar la necessitat de mostrar fets que permeten explicar el personatge. Es va assenyalar que es podria presentar que el primer matrimoni de Mir Geribert va ser per amor i el segon per aliances. També mostrar el Mir Geribert més guerrer i episodis com el brutal judici “albatum” per la disputa d’una propietat, amb un resultat que Mir Geribert no va acceptar, o bé la seva autoproclamació com a “Princep “ d’Olèrdola o la seva mort, quan va a la conquesta de Mora i és capturat. Aquí es va donar veu al públic i en votació, per una àmplia majoria, es va decidir donar al personatge un final heròic, tot mostrant que la seva expedició final qualificada com a “suïcida” no va ser per acatar les ordres del comte sinó una heroïcitat feta pensant en el llegat que deixava a la seva descendència.
Va ser en aquest punt en què arribà el moment àlgid i final de la jornada, amb la representació d’un monòleg dramàtic escrit per Bienve Moya i interpretat magistralment per Fermí Fernàndez on Mir Geribert es definia com a “senyor de mi mateix”.
L’escriptora Coia Valls qualificava com a interessant i didàctic mostrar com es configurava un personatge des del seu món interior.(àudio)
Valls també considerava que existien bons professionals i molta matèria per poder portar el personatge de Mir Geribert a la ficció d’una sèrie o pel·lícula històrica.(àudio)
La guionista Mercè Sarrias entenia que havia estat un exercici enriquidor compartir amb el públic aquest treball de creació del personatge.(àudio)
També assenyalava que ara no hi havia diners per afrontar el que comportaria fer una ficció històrica televisiva i feia una crida a destinar-hi recursos al gènere. (àudio)
L’escriptor Jordi Romeu Carol confessava que s’ho havien passat “pipa” i indicava que no volien que l’activitat acabés sent una taula rodona convencional, per això havien triat aquest format de mostrar el debat entre creadors per arribar a un resultat final. Romeu posa l’accent en què no es tracta de fer “una fotografia” sinó de configurar un personatge aportant elements des de la creació.(àudio)
En el debat Romeu assenyalava que calia que el personatge sigui versemblant i actuï d’acord amb les característiques que el definien.(àudio)
L’actor Fermí Fernández manifestava que l’exercici fet al Local Nou es podia veure poques vegades. En el seu cas aportava què suposava per a la feina de l’actor incorporar els trets que els creadors anaven definint pel personatge.(àudio)
Sense deixar el to rigorós de l’activitat, Fernández va contribuir a fer més amena la proposta tot esquitxant de comentaris humorístics les seves intervencions durant el debat. Però més d’un es va sorprendre i va descobrir un altre Fermí Fernández quan va comprovar l’excel·lència del monòleg dramàtic que va interpretar al final de l’acte.(àudio)
L’alcalde , Lucas Ramírez, va agrair la feina dels ponents i de totes les persones implicades en la jornada. En veu alta va proclamar el desig de poder convertir aquell treball en base per a una ficció televisiva potent. Ramírez també declarava a Canal 20-Ràdio Olèrdola la satisfacció de l’Ajuntament pel ressò que està tenint l’Any Mir Geribert. En aquest sentit assenyalava que difondre un personatge que actués com a referent, també ajudava a conèixer la història d’Olèrdola.(àudio)
Ramírez també apuntava que s’intentaria portar propostes incloses en l’Any Mir Geribert en altres municipis del Penedès, atès que la seva influència també va ser present més enllà de l’actual terme municipal d’Olèrdola.(àudio)
Escolta les entrevistes a Coia Valls, Mercè Sarrias, Jordi Romeu Carol, Fermí Fernández i Lucas Ramírez, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí
Pots veure el vídeo amb el monòleg final clicant aquí
El públic es va pronunciar a favor d'un final heròic
Un moment del monòleg final, interpretat per Fermí Fernández
L'alcalde, Lucas Ramírez, agraïa la feina dels creadors
22:42 del 04 de desembre de 2024