Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La majoria de famílies pagaran menys el curs que ve per l’escola bressol a Olèrdola

La nova taxa i l’ordenança de civisme i convivència van ser aprovades per unanimitat en el ple de divendres

dilluns 30 març 2015

A partir del proper curs escolar, la taxa de les escoles bressol a Olèrdola es pagarà en funció de la renda. Així es va aprovar per unanimitat en el ple de l’Ajuntament d’Olèrdola celebrat aquest divendres a la tarda.

Tal i com explicava el regidor d’ensenyament, Xavier Serramià, s’han definit  fins a cinc trams d’ingressos familiars per a diferenciar la taxa que caldrà pagar d’acord amb els ingressos. El càlcul s’estableix dividint la renda anual de la família  entre el nombre de membres de la unitat familiar. El tram més elevat correspon a les famílies que comptin amb més de 24.000 euros anuals per membre de la família, mentre que el tram més reduït, és el que suposa disposar de fins a 7.000 euros. Aquest curs la quota fixa és de 168 euros mensuals per tothom i des del govern municipal es creu que la majoria de famílies que portin els seus fills a les llars d’infants veuran reduïda aquest quantitat. I és que tenint en compte les dades econòmiques que proporcionen la Mancomunitat o l’Idescat sobre nivells de renda, s’ha previst que la majoria de famílies que sol·licitin plaça paguin una quota de 145 euros, que és la quota fixada per a rendes per unitat familiar que se situen entre els 7.001 i els 12.000 euros. També s’ha reduït el preu en cas de només utilitzar el servei els matins, sempre que existeixin places vacants. En aquest cas, en el tram que s’estima majoritari, la quota serà de 105 euros.

Per trams de renda inferior a 7.000 euros anuals per unitat familiar, el preu és de 84 euros i , com passa ara, es farà seguiment amb serveis socials perquè les famílies que ho necessitin comptin amb possibilitats per utilitzar el servei.

Xavier Serramià indicava que aquest criteri de progressivitat en la taxa no s’havia aplicat abans perquè fins ara no s’havia plantejat la demanda per part de les famílies. Un dels objectius principals és el de facilitar l’accés a les llars d’infants municipals, tenint en compte la baixada de la natalitat, tal i com exposava a Canal 20-Ràdio Olèrdola l’alcalde, Josep Tort.(àudio)

Des de CiU, Josep Maria Sánchez va qüestionar que “per 20 euros de descompte” calgués ampliar la burocràcia per a fer la matriculació. També va apuntar que no hi havia cap impediment per a aplicar abans aquest canvi, però s’ha decidit fer “a dos mesos de les eleccions”. Malgrat interpretar que “potser la quota fixa no estava tan malament” ,CiU va acabar votant afirmativament aquesta modificació de la taxa.(àudio)

Un altre dels punts destacats aprovats per unanimitat en el ple d’aquest divendres, va ser la ordenança de civisme i convivència. Xavier Serramià, regidor de Governació, resumia que aquesta nova ordenança naixia de la necessitat dels agents municipals de disposar d’eines per actuar, davant l’absència actual de regulació. El propòsit és el d’establir normes de convivència en espais públics. L’ordenança ha comptat amb l’activa implicació dels mateixos agents en la seva elaboració  i intenta trobar solucions a la majoria de conflictes que puguin aparèixer en llocs públics. Serramià explicava que es tractava d’una ordenança completa, perquè també fa referència a allò que no és competència municipal.

El govern posava l’accent en què l’ordenança no té un ànim recaptatori ni sancionador. Des de l’Ajuntament, es preveu fer primer una campanya de sensibilització  i només es contempla sancionar en cas de reincidència o per no haver seguit les indicacions dels agents municipals.

Josep Maria Sánchez mostrava l’acord de CiU i manifestava que era sorprenent que fins ara no hi hagués aquest tipus d’ordenança a Olèrdola.(àudio)

Josep Tort subratllava que era necessària aquesta ordenança i afegia que caldrà vetllar perquè es faci complir.(àudio)

El ple també aprovar una modificació de pressupost per valor de 420.000 euros, dels quals destaquen 259.000 com a suplement per a inversions en millores d’enllumenat públic. Entre les novetats que s’incorporen al pressupost, totes elles amb un import de 10.000 euros, cal assenyalar les partides de subvenció d’habitatge per a joves, de formació d’idiomes o per habilitar un circuit estable de running a la Muntanyeta. CiU es va abstenir en aquest punt al.legant que no havia participat en la decisió i considerava que algunes partides tenien “caràcter electoral”.

Presentat com una obligació per a complir amb l’estat, el ple també va aprovar un pla pressupostari pel període 2016-2018, sense grans variacions respecte les previsions d’ingressos i despeses aprovades per aquest 2015. També es va aprovar per unanimitat l’adhesió a un conveni amb l’Agència Estatal d’Administració Tributària que permet que l’Ajuntament pugui demanar informació de caràcter tributari que afecta a les entitats, sempre que aquestes hi estiguin d’acord, estalviant així tràmits a les associacions quan s’han de justificar subvencions.

Un altre dels acords unànimes va ser aprovar la modificació dels estatuts de la Mancomunitat. Igualment va ser aprovada la massa salarial dels treballadors laborals de l’Ajuntament, complint un dels requisits de la llei estatal de racionalització de les administracions; i es van aprovar la relació de serveis essencials i funcions prioritàries, incorporant la possibilitat de contractacions subvencionades.

També es va cordar , per via d’urgència, acceptar la renúncia que presentava Pere Sadurní Roig del seu càrrec de jutge de pau suplent, després d’haver-se incorporat en una candidatura electoral.

Durant el ple també es va donar compte l’informe trimestral de tresoreria, que estableix que l’Ajuntament paga les seves obligacions a proveïdors amb una mitjana de 19 dies. De la liquidació del pressupost de 2014, Josep Tot destacava que el deute viu havia baixat fins el 17 % i que, després de la modificació de pressupost aprovada minuts abans, l’exercici de 2014 es tancava amb 200 mil euros de disposició pel futur govern per a inversions sostenibles.

El torn de precs i preguntes el va utilitzaar Josep Maria Sánchez per a desmentir “els possibles rumors apareguts” i deixar clar que “no formarà part de cap candidatura”. Sánchez va expressar públicament que dóna el seu recolzament al grup de CiU i al seu nou cap de llista, Josep Sánchez Puga.PLeOlrdola29mar2.JPG

Josep Tort anunciava que, abans de finalitzar aquest mandat municipal, encara restarien pendents de celebrar una o dues sessions de ple, entre d’altres qüestions per a tractar l’aprovació del nou conveni dels treballadors laborals i el pacte de condicions dels funcionaris de l’Ajuntament.

Es va donar la circumstància que entre el públic que seguia el ple van coincidir els tres caps de llista fins ara anunciats a Olèrdola per les properes eleccions municipals: Lucas Ramírez, d’ApO; Josep Sánchez, de CiU, i Fina Mascaró, d’ERC.

Escolta les entrevistes realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola: a Josep Tort, clicant aquíi a Josep Maria Sánchez, clicant aquí

 

 

 

 

 

 

 

 

Document Actions