Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Mancomunitat Penedès-Garraf llança la cançó 'Stop Malbaratament' per a reivindicar l’aprofitament alimentari

La campanya també es difon per Canal 20-Ràdio Olèrdola i vol evitar que aliments encara útils acabin al cubell de la brossa orgànica

dijous 23 juny 2022

 

El Servei d’Educació Ambiental de la Mancomunitat, ha posat en marxa la iniciativa 'Stop Malbaratament’, una campanya divertida, atractiva i dinàmica per a reivindicar l’aprofitament alimentari i destacar la seva importància per complir l’objectiu de reduir el 10% de la generació per càpita de residus respecte l’any 2017.

La campanya compta amb un videoclip musical, en que l'actriu Neus Ballvé interpreta un seguit d’accions per potenciar l'aprofitament alimentari i evitar així, que aliments que són útils, acabin a les escombraries. El vídeo clip s’estrenava divendres en primícia a les xarxes socials de la Mancomunitat i també es pot visionar en el seu canal de youtube.

Mitjançant una imatge fresca i amb reminiscències a la cançó tradicional de la masovera però amb un estil musical urbà, l'actriu i un seguit de persones que l’acompanyen, recorden alguns dels principals hàbits a tenir en compte per combatre el malbaratament i reduir l’impacte que té en el planeta, llençar aliments que encara tenen valor nutritiu. El vídeo s’ha gravat en diferents emplaçaments de les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf per reforçar el compromís local vers la cura del planeta.

A partir d’aquesta setmana es pot veure aquest vídeo clip a les televisions locals, a les xarxes socials, així com escoltar diverses falques publicitàries en ràdios municipals d’ambdues comarques, que pretenen fer pedagogia sobre la diferència entre data de caducitat i consum preferent, sobre la importància de reaprofitar aliments i d’ajustar les racions dels àpats, i acabar amb la vergonya d’endur-se el menjar sobrant d’un restaurant. Una de les emissores municipals que participa en la campanya és Canal 20-Ràdio Olèrdola.

Per reforçar el missatge es publicaran un seguit d’anuncis a premsa escrita, en què es convida a visionar i compartir el videoclip i que incorporen també les principals recomanacions o consells per evitar el malbaratament alimentari.

Com podem fer Stop al malbaratament alimentari?

Són moltes les accions que es poden incorporar en el dia a dia per fer prevenció de residus i evitar el malbaratament alimentari, com ara planificar els nostres àpats abans d’anar a comprar fent una llista per comprar només el necessari. També, si comprem productes de temporada i de proximitat, guanyem sabor i dies de conservació, donat que no han fet el procés de maduració viatjant des de de lluny i per tant, es deterioraran més tard.

Organitzar millor la nevera, el congelador o el rebost, també ens ajuda a aprofitar millor els aliments i allargar la seva durada. Si a primera fila posem els productes que caduquen o es fan malbé abans, serà més fàcil consumir-los i evitar que es malbaratin.

També és important repassar els aliments que tenim un cop a la setmana, per veure que cal cuinar abans, i revisar la nevera i el congelador per no sobrecarregar-los, deixant espais entre recipients per a que el fred arribi a tots els aliments de manera més homogènia. Si a més, ajustem bé la temperatura de la nevera i del congelador, millorem la conservació dels aliments i evitem que es facin malbé per excés o manca de refrigeració.

Recordar que és important ajustar les racions segons la gana que es té, i si sobra menjar en aquell àpat, aprofitar-lo per un altre moment o bé congelar-lo en porcions individuals. Si es va a menjar fora, a un establiment de restauració, cal demanar la ració que s’ajusti a la gana que és té, si en sobra, demanar que ens ho preparin per prendre-ho a casa.

Per ampliar informació sobre com evitar el malbaratament i conèixer diferents recursos per millorar l’aprofitament alimentari, es poden visitar les pàgines web stopmalbaratament.mancomunitat.cat  i www.somgentdeprofit.cat de l’Agència de Residus de Catalunya.

Document Actions