La mostra enogastronòmica “Ad hoc” Olèrdola oferirà sis maridatges únics de productes locals en espais singulars del municipi
dimecres 26 març 2025
Qui desitgi viure l’experiència de tastar maridatges singulars de productes elaborats a Olèrdola, en espais únics i de gran valor patrimonial del municipi, tindrà fins a sis opcions concentrades en un únic cap de setmana, el de la setmana de Sant Jordi: dissabte 26 i diumenge 27 d'abril. Serà gràcies a la primera edició de la Mostra enogastronòmica “Ad hoc” Olèrdola, que combina aquestes degustacions enogastronòmiques de qualitat en espais com el Sant Sepulcre, les masies Font-tallada i Torreblanca, la capella de Sant Joan de Viladellops, el mirador de Sant Miquel i un dels carrers del nucli antic de Moja.
Entre les propostes hi ha un esmorzar de forquilla i ganivet, un taller de cocteleria que tindrà com a producte base el cafè, un tast de patés o degustar uns “olerquinis” (biquinis d'Olèrdola). El darrer dels maridatges, programat a Viladellops, inclourà també el monòleg “Tartrà” de Mariona Rios. Els preus de cada maridatge oscil·len entre els 15 i els 25 euros i les entrades podran adquirir-se a partir del 4 d’abril a través d'una plataforma web. Quatre dels 6 maridatges estan limitats a 25 persones, d'un altre en podran gaudir fins a 40 participants i una de les experiències estarà limitada a 30 inscripcions. El format prioritza la proximitat i fuig del concepte fira, tot garantint que aquesta experiència única i singular la pugui gaudir en plenitud cadascun dels participants.
Experiència singular i promoció
Fina Mascaró, alcaldessa i regidora de promoció econòmica, ha assenyalat que “Ad hoc” és una aposta ferma de promoció del territori i dels productors i elaboradors locals. I és que el cicle de maridatges està pensat perquè els visitants connectin amb la cultura d’Olèrdola a través del vi i de la gastronomia feta al municipi.(àudio)
Mascaró subratllava el treball conjunt i l’entesa amb productors i elaboradors per oferir una plataforma que contribueixi a impulsar la seva projecció. L’alcaldessa resumia que els quatre propòsits d’aquest primer “Ad hoc” són els de consolidar Olèrdola com a referència enogastronòmica, donar suport als productors, generar experiències atractives i posar les bases perquè el cicle de maridatges tingui continuïtat.
L’empresa “Caram Caram”, especialitzada en l’àmbit enogastronòmic, ha assumit el disseny dels maridatges; l’estudi creatiu “Ladissenyadora” ha tingut cura de la conceptualització de la proposta i de crear la imatge de marca; mentre que La Fatxenda tindrà cura de la creació de continguts per a xarxes socials i de la promoció i difusió del projecte.
Judit Martí, tècnica de turisme adscrita a l’Ajuntament d’Olèrdola, emfatitzava que Ad hoc és una mostra enogastronòmica que combina territori i producte, oferint experiències “úniques i singulars”. (àudio)
Montse Raventós, de Ladissenyadora, indicava que es buscava per a la mostra “un nom especial, que no fos comú”, per això es va acabar optant per una expressió llatina, ad hoc, que precisament té aquest significat de “fet expressament”. L’eslògan de la mostra Ad hoc és “el maridatge més particular a l’Olèrdola més singular”. (àudio)
Gemma Muray, de Caram Caram, apuntava que havien buscat combinacions de productes oferint maridatges adaptats a la singularitat de cada espai. (àudio)
Com a prèvia al cap de setmana d’Ad hoc, hi haurà un maridatge de benvinguda el proper 4 d’abril, al Pla dels Albats, amb vins del celler Amat i Montané i carns de Cal Ton. És un acte amb invitació i hi haurà acompanyament musical amb el grup Trifàsic.
Ad hoc Olèrdola compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona
Escolta les entrevistes realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, en acabar la presentació d’Ad hoc, clicant aquí
DESCRIPCIÓ DELS MARIDATGES
4 d’abril del 2025 a les 18:30 h al Pla dels Albats (Museu d’Arqueologia de Catalunya)
L’inici de tot - Acte inaugural
Capvespre musical per presentar els maridatges que conformen el cicle Ad-hoc.
Amb la participació de Celler Amat i Montané i Carns Cal Ton
Acompanyats del grup penedesenc Trifàsic
* Acte amb invitació
26 d’abril del 2025 a les 10:00 h a la Masia Fontallada (Barri Can Torres)
Esmorzar de pagès
Un esmorzar de forquilla en una emblemàtica masia del segle X on compartir una taula serà un acte de reivindicació dels orígens.
Amb la participació de Restaurant La Posada i Celler Alsina Sardà
26 d’abril del 2025 a les 12:00 h al mirador del cementiri de Sant Miquel d’Olèrdola
Cocteleria creativa
Demostració i tast per descobrir la versatilitat del cafè, a través de la cocteleria, en el seu format més atrevit.
Amb la participació de Cafè Flor de Yateras
Acompanyats del mestre cocteler Damià Mulà Gimeno
26 d’abril del 2025 a les 19:00 h al celler Masia Torreblanca
Biquinassus d’Olèrdola
Espectacle gastronòmic del clàssic biquini, en la seva versió més olerdolenca i fresca maridat amb bombolles.
Amb la participació de Masia Torreblanca, Càrniques Masó i Forn Rius
Acompanyats del cuiner Jacint Carafí, Cintet.
27 d’abril del 2025 a les 12 h a la Plaça Major (Moja)
Tast a cegues al carrer
Degustació especial de patés i cava enmig del carrer, per recordar i homenatjar les tradicions veïnals.
Amb la participació de Mitjans i Caves Hill.
27 d’abril del 2025 a les 16:30 a la Masia del Sant Sepulcre (Barri El Sepulcre)
L’hora del cafè
Tast conscient de cafès per endinsar-nos en aquest món, tan quotidià i desconegut. El punt dolç de la catània ens hi maridarà, mentre coneixem una masia senyorial.
Amb la participació de Quality Blends i Catànies Cudié
27 d’abril del 2025 a les 18:30 h a la Capella Sant Joan (Viladellops)
Monòleg maridat
“Tartrà”, un monòleg teatral que mostra tres dones i tres generacions en el món de la pagesia. Teatre i relat, maridats amb una combinació enogastronòmica.
Amb la participació de Finca Viladellops, Carns Cal Ton, Càrniques Masó i Mitjans.
Acompanyats de l’artista polifacètica Mariona Rios.
19:25 del 20 de abril de 2025