La nova plataforma digital dels Mapes de Patrimoni cultural de la Diputació recull 195 elements patrimonials d’Olèrdola
divendres 09 octubre 2020
Resseguir pam a pam el territori de la província de Barcelona per descobrir-ne els principals elements del patrimoni cultural i natural dels seus municipis és des d’ara una tasca molt més accessible gràcies a la nova plataforma digital dels Mapes de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.
El portal web patrimonicultural.diba.cat reuneix 42.643 elements inventariats municipi a municipi en col·laboració amb prop de dos-cents consistoris. En el cas d’Olèrdola es recullen fins a 195 elements, incloent 82 edificis i 35 punts d’interès catalogats com a jaciments arqueològics.
Actualment hi ha 185 poblacions de la província on ja s’ha realitzat el Mapa del Patrimoni Cultural i n’hi ha una vintena més en diferents processos de realització. Una tasca que des de fa més de 21 anys desenvolupen els tècnics de l’Oficina de Patrimoni Cultural (OPC) en col·laboració amb tècnics externs i persones de cada municipi que hi aporten els seus coneixements fruit de la recerca en el territori.
El diputat de Cultura de la Diputació, Joan Carles Garcia Cañizares, valora la nova plataforma com «una important eina de coneixement que no només ha de servir per conèixer el patrimoni cultural de la demarcació, sinó també per difondre'l, i sobretot per ajudar els municipis a gestionar-lo i conservar-lo i, entre tots, protegir-lo, compartir-lo i donar-li el valor que es mereix».
En l’apartat tècnic, la cap de l’OPC, Aurèlia Cabot, destaca que «la nova plataforma permet una gestió més àgil de l’inventari de bens i obre la possibilitat de treballar en la millora dels seus continguts i també de proposar altres productes de coneixement i gestió del patrimoni».
Protegir els bens culturals locals
El Mapa del Patrimoni Cultural té per objecte la recollida exhaustiva de dades del patrimoni cultural i natural d’un municipi i la seva valoració, permetent així que l’Ajuntament estableixi mesures per garantir la seva protecció i conservació, així com planificar la seva rendibilització social. Per als ajuntaments, representen una eina de coneixement de la globalitat del patrimoni que es troba en el terme municipal, per tal d’unificar la informació i garantir el seu accés públic; la gestió i conservació del conjunt del patrimoni local; la seva difusió als ciutadans; la presa de decisions en el planejament urbanístic; l’establiment de diferents modalitats de rutes didàctiques i turístiques o la planificació de la senyalització, entre d’altres mesures.
Aquests inventaris també proporcionen a tota la ciutadania una eina de coneixement del territori, gràcies a la ubicació geogràfica de forma visual de cada element patrimonial.
Cinc àmbits d’estudi
Cada Mapa de Patrimoni Cultural inclou un inventari dels elements patrimonials municipals dividits en cinc grans àmbits, que al seu torn es divideixen en diferents tipologies:
- Patrimoni immoble: edifici, conjunt arquitectònic, element arquitectònic, jaciment arqueològic i obra civil.
- Patrimoni moble: col·lecció, objecte i element urbà.
- Patrimoni documental: fons d’imatges, fons documenta i fons bibliogràfic.
- Patrimoni immaterial: manifestació festiva, tècnica artesanal, tradició oral, música i dansa i costumari.
- Patrimoni natural: espècimen botànic, zona d’interès i jaciment paleontològic.
El Mapa de Patrimoni Cultural s'acompanya d'una memòria de valoració del conjunt del patrimoni, amb una introducció històrica del municipi, estadístiques del tipus de patrimoni present i altra informació d’interès en la gestió com per exemple, la legislació corresponent.
Existeixen dues versions del mapa, una restringida per a ús estrictament municipal, considerada com un instrument de gestió municipal, i una altra de pública en què no es mostren les dades de caràcter sensible, la difusió de les quals poden ser perjudicials per la seguretat dels béns inventariats i els seus propietaris.
Manteniment més àgil
Tota aquesta informació està recollida en una plataforma web renovada, que representa una eina de consulta indispensable per a tot aquell interessat en el patrimoni i en les característiques dels municipis de la província de Barcelona. La nova web incorpora un servei dinàmic de consulta que permet fer cerques per municipis, pel mapa de la província, per elements, així com cerques avançades amb diversos paràmetres. Visualment la informació es presenta de forma atractiva i intuïtiva, que permet una consulta molt visual del patrimoni d'un municipi o de tota la província, sempre utilitzant el suport cartogràfic que georeferència.
Els Ajuntaments poden realitzar la consulta com un usuari extern o amb els permisos que permeten accedir a la informació privada que resta oculta a la versió pública i administrar-ne tots els continguts. D'aquesta forma, l’Ajuntament pot seguir i realitzar el manteniment de la informació dels seu patrimoni amb la supervisió de l'equip de tècnics de la Diputació, amb una major agilitat en el manteniment, no només de la informació, sinó també del propi patrimoni.
23:54 del 08 de octubre de 2024