Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La població d’orenetes a Olèrdola, un valor que cal conservar

Els agents rurals recorden que aquests ocells estan protegits i és prohibit de causar-los dany i destruir-ne els nius

divendres 23 febrer 2018

Què seria un estiu sense les orenetes? volant entre els nostres carrers, entrant i sortint dels nius i alliberant-nos dels molestos mosquits.

Al nostre municipi hi viu una població estable i força nombrosa d’orenetes, una espècia migradora que habita a les façanes dels edificis en nius fets de fang. Son l’oreneta cuablanca (Delichon urbica) i l’oreneta vulgar (Hirundo rústica). A Catalunya arriben a partir de la segona quinzena de març i comencen a marxar a les darreries d'agost, i els últims exemplars s'observen a finals d'octubre. S'alimenten exclusivament d'insectes que capturen en vol. Normalment ponen de 3 a 5 ous generalment blancs. En condicions molt favorables, poden arribar a fer 3 postes. Són monògames i sempre ocupen el mateix niu, a l’hivern quan aquest no està ocupat tampoc s’ha de malmetre ja que a la primavera el tornaran a utilitzar.

És molt important tenir en compte que aquests ocells estan protegits per la llei i és prohibit de causar-los dany i destruir-ne els seus nius. El Codi penal tipifica com a delicte la destrucció dels nius d’espècies protegides.

Els agents rurals realitzen seguiment i control de les seves poblacions i les zones de nidificació. Per a qualsevol dubte o aclariment, contacteu amb els agents rurals al 93 561 70 00

Per a més informació sobre les orenetes consulteu el web www.orenetes.cat

Document Actions