Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La presentació a Moja de la reedició dels quaderns Llum es converteix en un acte de reconeixement als mestres de la 2a República

S’assenyala que els mestres van ser “l’avançada de l’acció de la República” i van donar la paraula als infants

dilluns 18 febrer 2019

 

L’acte de presentació de la reedició de les revistes escolars Llum, celebrat dissabte al vespre al Local Nou de Moja, es va convertir en un acte de reconeixement a la tasca que van realitzar els mestres durant la 2ª República.

Els quaderns Llum els van elaborar alumnes de l’escola de Sant Pere Molanta, seguint la tècnica Freinet sota el guiatge del mestre Josep Santaulària. Tal i com va passar en la primera de les presentacions, feta divendres de la setmana anterior a Sant Pere Molanta, durant l’acte d’aquest dissabte a Moja es va projectar el documental “El Retartista”, que mostra la història del mestre català Antoni Benaiges. Destinat a un poble de Burgos i seguidor de la tècnica Freinet, Benaiges va ser afusellat els primers dies de la guerra civil.

 El promotor del documental, el fotògraf Sergi Bernal, assistia a l’acte a Moja i destacava que els mestres van ser l’avançada de l’acció modernitzadora de la República, especialment en àmbits rurals, amb tècniques que donaven la paraula als infants. (àudio)

Tres exemplars dels quaderns Llum s’han reeditat gràcies a la tasca del grup de Recerca Històrica de l’Ateneu Mogenc. Un dels seus integrants, Josep Sesma, assenyalava que els textos que contenen les publicacions permeten conèixer dades de la vida del municipi d’aquella època i “desprenen sinceritat”.

El mateix Sergi Bernal, durant el col·loqui posterior a la projecció, va subratllar la importància de fer recerca i recollir testimonis per a preservar la història dels pobles, a través de les vivències i dels records dels seus habitants.(àudio)

L’arxiver Albert Taulé feia notar que molts dels elements del documental “El Retratista” estaven presents a Olèrdola, com són la impressió de revistes escolars amb els treballs dels alumnes, l’organització de les escoles, així com el fet que els dos mestres que a Olèrdola van aplicar la tècnica Freinet, Ramon Costa Jou i Josep Santaulària, van acabar exiliats a Mèxic. I és que en el documental es recull l’experiència també d’una escola mexicana que manté l’edició de revistes impreses, esmentant en cada publicació com a homenatge al mestre Antoni Benaiges.

L’intercanvi d’aquetes publicacions entre escoles, va permetre trobar a Castelló i a Mallorca exemplars de les revistes  Endavant que es van fer a Plana Rodona( nom llavors de Sant Miquel d’Olèrdola).

La mestra Mercè Garcia, col·laboradora del grup de recerca de l’Ateneu, explicava que tot i no aplicar la tècnica Freinet al poble, el mestre de Moja, Bartomeu Robreño, compartia valors i compromís republicà amb Santaulària i Costa Jou. Robreño no arriba a Moja fins a l’any 1934 i va participar en la vida social del poble. Va evitar la crema de bancs de l’església i va acabar morint a la presó, represaliat pel franquisme. Mercè Garcia subratllava que quaderns com els que es reeditaven de la revista Llum eren tota una “joia”.(àudio)

L’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez, agraïa la tasca feta per l’arxiver Albert Taulé i el treball realitzat per Sergi Bernal per a recuperar la memòria d’aquests mestres. De manera especial, Ramírez, lloava el compromís de l’Ateneu Mogenc en difondre el coneixement de la història del municipi i els encoratjava a no defallir.(àudio)

Després de reeditar tres exemplars de la revista Llum, l’Ateneu Mogenc anuncia que preveu publicar properament materials per a donar a conèixer la tasca que van fer al municipi els mestres durant el període republicà. La secretària de l’Ateneu, Esther Nogué, feia notar que els mestres que seguien la tècnica Freinet buscaven que els infants coneguessin “ a través de l’experimentació” i inscrivia la reedició de les revistes Llum dins la voluntat de “reivindicar fets i persones” amb l’ànim de retre “un petit homenatge al seu treball”.

Escolta les entrevistes a Sergi Bernal, Mercè Garcia i Lucas Ramírez, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

 

 

 

Document Actions