Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La presentació de l’Arqueocasal d'Olèrdola posa de relleu que és una activitat d’estiu excepcional

L’acte de presentació tenia lloc aquest divendres al vespre amb la presència de l’actor Fermí Fernández
Núria Molist, Xavi Esteve, Fermí Fernández i Lucas Ramírez
Núria Molist, Xavi Esteve, Fermí Fernández i Lucas Ramírez

dilluns 30 maig 2016

No deixar escapar l’oportunitat de conèixer de manera directa la història del municipi. Aquest va ser un dels missatges més destacats adreçats als joves que es van transmetre divendres al vespre, al Centre Cívic La Xarxa de Moja, durant l’acte de presentació de la segona edició de l’Arqueocasal d’Olèrdola. I és que durant la presentació es va posar en evidència que l’Arqueocasal és una original proposta que no pot ser comparada amb cap altre programa d’activitats d’estiu que es realitza a casa nostra. Durant dues setmanes, els joves de 12 a 16 anys podran fer d’arqueòlegs participant en una excavació sota el guiatge de professionals i dins d’un projecte d’investigació més ampli.

L’acte de presentació de divendres va comptar amb la intervenció de Fermí Fernández, actor i conductor del programa “Sota Terra” de TV3. Fernández qualificava de “meravellós i fantàstic” l’Arqueocasal i subratllava la importància de conscienciar els joves de que “cal conèixer el passat per entendre el present i modificar el futur”.(àudio)

Bona part de la dotzena de participants a l’Arqueocasal de l’any passat ja han manifestat la seva predisposició a repetir l’experiència aquest estiu. Un d’ells és l’Adrià Soler, de 12 anys d’edat i veí de Sant Pere Molanta. Ens explicava que s’ho va passar molt bé i ho recomanava, malgrat la calor que va passar.(àudio)

L’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez,  feia notar la bona notícia que suposa que l’Arqueocasal continuï. L’alcalde expressava el compromís de l’Ajuntament a l’hora de recolzar iniciatives  com aquestes que difonen el municipi i fan que els seus habitants coneguin la seva història. Ramírez animava als joves a passar-s’ho bé.(àudio)

Durant la presentació, Núria Molist, coodirectora de les excavacions, va situar l’Arqueocasal dins del propòsit genèric de donar a conèixer el jaciment a la pròpia població. Molist recordava que Olèrdola compta  amb pintures rupestres que han estat catalogades com patrimoni de la Humanitat i que el Conjunt Monumental, amb 4.000 anys d’assentaments humans continuats, és un Bé Cultural d’Interès Nacional. Molist també posava l’accent en què la d’Olèrdola, juntament amb la de Tarragona i Empúries, és una de les tres muralles romanes més impressionants que es conserven a Catalunya. La ciutat medieval, que ocupa 80 hectàrees, té la característica única de no tenir cap ciutat a sobre. Això fa que “en cap lloc de Catalunya es pugui conèixer tan bé una ciutat medieval “.

L’Arqueocasal es farà durant dues setmanes. En la primera, del 27 de juny a l’1 de  juliol, els joves intervindran en una zona on es produïa via fa 1.000 anys, situada entre el Pla dels Albats i la muralla. Durant la segona setmana, del 4 al 8 de juliol, els membres de l’Arqueocasal s’integraran a l’equip d’arqueòlegs i d’estudiants d’arqueologia que seguirà avançant en el coneixement de l’església de Santa Maria i el seu entorn, al Pla dels Albats. Xavier Esteve, codirector de l’Arqueocasal, assenyalava que una activitat d’estiu com aquesta és tota una oportunitat perquè els joves facin propostes diferents a les que es programen en els casals d’estiu habituals.(àudio)

Durant l’acte, tres dels joves que van participar en el primer Arqueocasal van coincidir en assenyalar que l’any passat s’ho van passar molt bé. Però  també van demanar que s’actués per prevenir la presència de la processionària i que es garantissin més ombres en les excavacions.

A més de l’activitat pròpiament arqueològica,l’Arqueocasal també inclou passar una nit d’acampada al castell, anar a la piscina o visitar el celler cooperatiu de Moja. Les inscripcions anticipades estan oberts fins el 6 de juny i permeten obtenir un preu més reduït. Després d’aquest primer període, el termini per formalitzar les inscripcions encara s’allargarà fins el17 de juny

Per a més informació es pot consultar la web de Tríade cultural, l’empresa de serveis culturals que organitza el casal: www.triadecultural.com. El mai l és info@triadecultural.com i el telèfon és el 93 817 28 68.

Escolta les entrevistes realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola a Fermí Fernández, Adrià Soler, Lucas Ramírez i Xavi Esteve  clicant aquí

Document Actions