Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La primera de les Rutes del Patrimoni d’Olèrdola d’aquest 2023 permetrà resseguir la petjada que va deixar a Olèrdola la Roma clàssica

La visita gratuïta "Roma a Olèrdola" s’ha programat el diumenge 2 d’abril, a les 11:00h. Inscripcions a turisme@olerdola.cat

dimecres 22 març 2023

La primera de les Rutes del Patrimoni d’Olèrdola que aquest 2023 organitza l’Ajuntament permetrà resseguir, el diumenge 2 d’abril, la petjada deixada a Olèrdola per la Roma clàssica. La visita és gratuïta i començarà a les 11.00h, al Conjunt Monumental. Les inscripcions es poden fer a través de correu electrònic turisme@olerdola.cat . Les places són limitades i es prega puntualitat.

Els romans no van fundar una ciutat a Olèrdola, sinó que hi tenien un campament militar que va deixar un gran nombre de construccions significatives que han perdurat fins els nostres dies. En destaca la muralla, una de les més ben conservades del país, d’inicis del segle I AC. La seva construcció responia a necessitats de defensa, però també s’interpreta que tenia un interès propagandístic per difondre la civilització romana en contrast amb la dels ibers.

A més de la muralla, també es troben a Olèrdola restes de la torre- talaia, situada al cim, que controlava també la costa;  o bé l’emblemàtica cisterna, excavada a la roca al segle II AC i que servia per emmagatzemar l' aigua de pluja, amb una capacitat de 350.000 litres. Al Conjunt monumental també hi trobem les restes de  la pedrera utilitzada per extraure la pedra per edificar la muralla i la talaia.

Des d’Olèrdola, els romans controlaven el territori, les vies de comunicació, la Via Heraclea, (posteriorment anomenada Via Augusta) i en especial l' accés cap a Tarraco, la capital de la Província Hispania Citerior.

Document Actions