Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia programa diumenge una visita per conèixer com vivia una dona del segle X

L’arqueòloga Núria Molist aproparà la figura de l’Ermegodo, personatge real que va viure a la ciutat d’Olèrdola fa mil anys

dijous 07 març 2019

 

Dins dels actes per commemorar el Dia Internacional de la Dona, la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia de Catalunya ens proposa per diumenge 10 de març, a les 12 del migdia, una visita especial per conèixer com era la vida quotidiana d’una dona benestant que va viure a Olèrdola el segle X.

L’arqueòloga Núria Molist ens aproparà la figura de l’Ermegodo, personatge real que va viure a la ciutat d’Olèrdola mil anys enrere. Es podrà conèixer com eren les seves cases i de quins béns disposava i es desvetllarà la seva relació amb Sunifred, un dels principals terratinents de la zona. Per completar la percepció del món femení a Olèrdola i a la Catalunya altmedieval, la visita també inclou la difusió de  dades que  proporciona l’antropologia i l’arqueologia funerària i també la documentació escrita.

Núria Molist avança que en la visita es podran veure cases, conèixer al cementiri com distingir una tomba privilegiada o els espais d’ús de les dones. L’activitat també posarà l’accent en què, a més de la documentació, l’arqueologia i l’antropologia aporten dades científiques que permeten conèixer més aspectes de l’Olèrdola de fa 1.000 anys.(àudio)

A l’hora d’imaginar-se com vivia una dona com Ermegodo, s’interpreta que probablement sortia poc, anava al mercat i filava i teixia.(àudio)

En el seu testament, Sunifred dona en herència a Ermegodo el 10% de les seves propietats, a condició de que no es casi. Núria Molist explica que aquesta condició limita la llibertat d’Ermegodo, suposada germana o germanastra de Sunifred, però amb la implantació del feudalisme , a partir del s.XII, la dona ja no podrà comprar o vendre propietats.(àudio)

Les places per participar en l’activitat són limitades i la visita està inclosa en el preu de l’entrada al recinte. Pots consultar més detalls accedint a la web del MAC Olèrdola

Escolta l'entrevista a Núria Molist, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola pel programa "Penedès en Xarxa", clicant aquí

Document Actions