Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Torre de Moja captiva pel seu estat de conservació i per les espectaculars vistes que es contemplen des de la seva coberta

Des de la seva obertura al públic ja han estat més 400 els visitants que han conegut el monument

dimarts 06 setembre 2022

Durant la jornada de portes obertes celebrada aquest diumenge al matí es superava la xifra de 400 visites a la Torre medieval de Moja. Després de la seva restauració, aquest monument declarat Bé Cultural d’Interès Nacional obria al públic el 16 de juliol. Amb visites guiades, alguna possibilitat de veure la posta de sol des de la seva coberta i les jornades de portes obertes dels diumenge al matí, s’han acabat superant els quatre centenars de visitants en només dos mesos i mig d’accés obert al públic. La majoria de visites provenen del mateix  poble de Moja i del municipi, però també s’han registrat visitants del Maresme i del Vallès, tal i com destacava aquest mes d’agost el regidor de patrimoni de l’Ajuntament d’Olèrdola, Pere Sadurní. El propòsit és que la Torre esdevingui un “referent turístic del Penedès” (àudio)

Aquest diumenge, festiu de l’11 de Setembre, no hi ha jornada de portes obertes. Però sí els diumenges 17 i 25 de setembre, en horari de 10 a 12 del matí. També el diumenge 2 d’octubre, dins d’una jornada dedicada a Mir Geribert, es preveu obrir de nou la Torre. I el monument també serà una de les propostes que s’inclourà en la programació de les Jornades Europees de Patrimoni, el 8 i 9 d’octubre. (àudio)

Durant aquestes setmanes d’obertura entre els veïns del poble de Moja es detectaven unes enormes  ganes i gran curiositat per conèixer per dins aquest monument, tot un emblema que defineix el perfil del poble de Moja. Dues d’aquestes veïnes, la Maria Teresa i la Montserrat Font, ens comentaven que han viscut tota la vida al costat de la Torre i fins ara no l’havien pogut veure per dins.(àudio)

La Torre de Moja és una torre de guaita del segle XI. La seva primera referència escrita és de l’any 1010, però es té constància de la seva existència l’any 981 i s’estima que ja hauria estat edificada l’any 950, tal i com assenyala Aitor Aguirrebengoa, el guia de les visites. El seu bon estat de conservació fa que la Torre sigui un reclam turístic de primer ordre.(àudio)

Durant les visites s’aclareixen i es pot aprofundir en aspectes característics del monument. Un exemple és que l’obertura visible des de l’exterior no és una finestra, si no l’entrada original. O bé que el revestiment exterior respecta la tècnica constructiva original de cobrir la pedra amb morter de calç.(àudio)

Escolta les entrevistes realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola a Pere Sadurní, M.Teresa i Montserrat Font, i Aitor Aguirrebengoa clicant aquí

 

Document Actions