Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Xarxa de Parcs Naturals condiciona les fonts de Fontanilles, de l'Alba i de l'Avellaner

Les tres fonts formen part de l'itinerari "Ruta de les fonts i els forns" del Parc d'Olèrdola
Treballs a la font de l'Alba (foto: Xarxa Parcs Naturals)
Treballs a la font de l'Alba (foto: Xarxa Parcs Naturals)

dimarts 23 març 2021

 

Redacció/XPN

El Parc d'Olèrdola ja té plenament condicionades les fonts, que són punts temporals d’aigua vitals per a la fauna i la flora. La colla de manteniment del Parc ha netejat l'entorn, desbrossant i traient la brossa, de les fonts d'Olèrdola: font de Fontanilles, font de l'Alba i font de l'Avellaner. Formen part de l'itinerari "Ruta de les fonts i els forns" del Parc d'Olèrdola, que té l'inici al Conjunt monumental d'Olèrdola.

Al Parc d’Olèrdola es realitza un seguiment de forma continuada dels punts d’aigua per conèixer l’estat de les poblacions de les diferents espècies d’amfibis i poder detectar possibles canvis i tendències a llarg termini. Aquestes fonts són punts d'aigua temporals, ja que no sempre porten aigua, però són de vital importància per a la fauna i la flora del Parc. No només serveixen d’abeuradors per a la fauna silvestre, sinó que també són indispensables per a la reproducció dels amfibis.

En ambients mediterranis, les basses són escasses, de dimensions reduïdes i poden arribar a l’assecament total, raó per la qual estan considerades hàbitats prioritaris per la Unió Europea. Per aquesta raó, les fonts de Fontanilla i de l'Alba tenen una petita bassa al costat que es pot omplir amb l'aigua de la font, l'aigua subterrània o l'aigua de la pluja. 

Cal recordar que està totalment prohibit alliberar espècies exòtiques, com tortugues o peixos, al medi natural. L’alliberament d’aquestes espècies produeix greus danys ecològics ja sigui per la depredació o competència que exerceixen sobre la fauna autòctona. També és molt important no llençar pals ni pedres ja que modifiquen l'ambient aquàtic i poden obturar l'entrada i sortida d'aigua de la font o la bassa.

Per trobar la font de l’Alba, cal seguir un camí que surt de la BV-2443, on apareix un grup de plataners que determina l'àrea de la font. El broc modern està ubicat en un piló fet d'obra. Des de la font, un canalet de ciment cobert per una estructura metàl·lica va a parar a una bassa rodona de parets de totxo arrebossada.

La font de Fontanilles es troba situada a la capçalera del fondo de la Seguera. És una font canalitzada i l'aigua brolla per una aixeta metàl·lica que està fixada en un mur, a sobre de la qual podem veure la inscripció "MCMLXV". A sota hi ha una petita pica quadrangular d'obra que funcionaria com a petita bassa.

Per últim, la font de l’Avellaner es troba amagada entre el camí de la Seguera i el que puja a Can Ximet. És una font natural ubicada en un paratge ombrívol, sota una petita balma natural excavada a la roca. L'aigua raja a través d'un broc de ferro que quasi toca a terra. Tot i ser una font petita, hi ha arbres de vegetació de ribera que poden créixer gràcies a la humitat que aporta la font.

Les tres es poden visitar fent la ruta "Ruta de les fonts i els forns" (web i Wikiloc), que té l'inici al Conjunt monumental d'Olèrdola, on es pot aparcar gratuïtament.  

Document Actions