Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Xarxa de Parcs Naturals millora l’hàbitat per a ratpenats al Parc d’Olèrdola

S' ha adaptat com a refugi un túnel d'accés a una mina d'aigua
Foto: Xarxa Parcs Naturals
Foto: Xarxa Parcs Naturals

dijous 08 abril 2021

 

Redacció/Xarxa Parcs

La Xarxa de Parcs Naturals ha dut a terme un conjunt d’actuacions per millorar l’hàbitat dels quiròpters, molt sensibles a les alteracions ambientals. En destaca el túnel d’accés a una mina d’aigua al Parc d’Olèrdola, que s’ha adaptat com a refugi per a ratpenats degut a la manca de refugis en aquest parc.  

Des de la Xarxa de Parcs Naturals es recorda que els quiròpters són un dels grups de vertebrats amb major valor ecològic i molt sensibles a les alteracions ambientals. Els seus refugis solen ser vulnerables a un ampli ventall d’amenaces fet que ha conduït aquests darrers anys a la pèrdua i a la fragmentació del seus hàbitats. En el cas del Parc d’Olèrdola es disposa de poques cavitats naturals que serveixin de refugi per a colònies de ratpenats. Per aquesta raó es va adequar el túnel d’Olèrdola per tal que s’hi puguin refugiar colònies de ratpenats. Així, es va tapar una boca per evitar corrent d’aire i fred, deixant un espai apte per a refugi.

La tendència global de les poblacions de ratpenats queda palesa en les dades presentades per la Unió Internacional de Conservació de la Natura en les que el 23% de les 1.300 espècies de quiròpters del món estan considerades en regressió.

Els treballs els ha fet el Departament de Biologia Animal de MN Consultors en Ciències de la Conservació. La direcció i coordinació ha estat del biòleg Jaume Solé Herce, el treball de camp i l’anàlisis de dades l’han fet els biòlegs Jordi Serra-Cobo i Marc López-Roig mentre que de la cartografia i SIG se n’ha ocupat la geògrafa Oda Cadiach.

Document Actions