Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La xerrada d’Alma Alaminos alerta de la pressió social que pateixen les joves per seguir estereotips estètics

Alaminos denunciava la falta d’equitat que afecta a les dones en investigació i detecció de malalties

dilluns 11 març 2024

Actuar per combatre els estereotips estètics que pressionen les joves i defensar una mirada de gènere en investigació i detecció de malalties van ser dos dels eixos que va desenvolupar la infermera Alma Alaminos en la xerrada de commemoració a Olèrdola del Dia Internacional de les Dones, celebrada dissabte al vespre a l’interior del local social Rossend Montané de Sant Miquel d’Olèrdola.

Durant la xerrada Alaminos va esmentar la seva condició d’infermera del programa “Salut i escola”, a través del qual realitza xerrades i tallers als centres educatius de secundària. Darrerament ha difós el programa d’equitat menstrual “La meva regla, les meves regles”, que comporta el lliurament de material reutilitzable amb el triple propòsit de reduir l’impacte ambiental que generen els productes d’un sol ús, reduir la despesa de les persones que menstruen i lluitar contra els mites de la menstruació.  En el contacte que ha mantingut amb adolescents de 3r d’ESO, Alma Alaminos ha pogut constatar que existeix poca educació sobre el cos i el sistema reproductiu i que les adolescents tenen “molta informació però poc coneixement”.

La pressió dels estereotips

Quan fa 10 anys Alaminos va començar a preparar aquestes sessions amb adolescents i a atendre les seves consultes confidencials, es va formar en drogodependències però en iniciar la seva tasca es va trobar que sobretot atenia a joves “amb molts problemes d’autoestima” a causa de seguir els estereotips que es difonen en mitjans de comunicació i xarxes socials. Alaminos va denunciar que es presenta un model de cos irreal i que les adolescents dediquen molta energia a intentar assolir-lo, quan el que pertocaria és que aquesta energia la dediquessin a estudiar i a intentar ser allò que vulguin ser.(àudio)

Alaminos saludava que comencessin a tenir les joves referents de dones esportistes com Alèxia Putellas o Aitana Bonmatí. També va fer notar que quan va aparèixer el boom de les top models, durant els anys 90, la mitjana de pes de les models es va reduir en 20 kg. Situacions com aquestes han fet denunciar, tal i com recordava Alaminos, “que la dieta sigui el sedant més potent de la història de les dones”

A més d’indicar l’elevat nivell d’adolescents que no estan contentes amb algun aspecte del seu cos, Alma Alaminos també situava la realitat de nenes de 8 a 10 anys que són “addictes a les rutines cosmètiques”.(àudio)

Mirada de gènere

Un dels reptes en salut comunitària que va subratllar Alma Alaminos és la necessitat de posar la mirada en la perspectiva de gènere. I és que el gènere influeix moltíssim en salut però són pocs els estudis dedicats a detecció de patologies i en investigació centrats en les dones. A tall d’exemple indicava que en un dels cercadors més potents d’articles científics es podien trobar prop de 71.000 articles que contenien referències a la pròstata i només 1.700 a la mastitis,(àudio)

També assenyalava que en seguir criteris de diagnòstics centrats en l’home s’havia infradiagnòsticat  entre les dones els infarts de miocardi o el trastorn de l’espectre autista.

Alma Alaminos va ser presentada per la conferenciant que va protagonitzar la xerrada de commemoració a Olèrdola del 8M l’any passat, la jove escriptora Victòria Fernández. Abans les regidores Irina Pérez, Andrea Serradell i Fina Mascaró van compartir la lectura  de la declaració institucional.

Sense deixar el local Rossend Montané de Sant Miquel a continuació de la xerrada se servia el sopar de commemoració, que va reunir a una vuitantena de persones.

Escolta íntegre la xerrada d’Alma Alaminos clicant aquí

Escolta les entrevistes posteriors a la xerrada, enregistrades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí.

Document Actions