Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament d’Olèrdola aprova pel 2023 un pressupost de 5’2 M

En el ple extraordinari d’aquest dimarts amb els vots favorables d’ApO; l’abstenció de la regidora no adscrita; i els vots en contra d’ERC, JxO i PSC

dimecres 16 novembre 2022

En sessió extraordinària de ple celebrada aquest dimarts al vespre, l’Ajuntament d’Olèrdola ha aprovat de manera inicial el pressupost municipal per a l’any 2023, amb els vots favorables d’ApO;  l’abstenció de la regidora no adscrita, Marta Mestre; i els vots en contra de PSC, Junts per Olèrdola i ERC. Tal i com resumia l’alcalde i regidor d’hisenda, Lucas Ramírez, els  5.235.000 euros de pressupost representen un increment del 2% respecte la xifra del pressupost inicial de 2022. En l’apartat d’ingressos es recullen increments en previsions de recaptacions de l’impost de construccions i obres, un 9%; o bé reduccions de recaptacions en taxes per recollida de residus a indústries. També es preveu un augment del 18% en transferències corrents d’altres administracions i un increment del 62% en ingressos patrimonials per les concessions administratives, incloent la posada en marxa d’un Centre de Dia.

En l’apartat de despeses, Ramírez feia notar que s’incrementava un 3’15% el capítol de personal. En serveis i subministraments l’increment global és del 13%. En transferències corrents, la partida d’escoles bressol passa a capítol II i s’incrementen les quotes a la Mancomunitat. La previsió d’inversions es veu reduïda en un 40% , en part per l’increment de subministraments. En aquest capítol es recullen inversions ja definides en contractes com els de jardineria, enllumenat o senyalització, així com l’arranjament de camins.

En iniciar la seva intervenció, Ramírez agraïa a ERC la seva aportació per corregir errors aritmètics. També va apuntar que els pressupostos calia relacionar-los amb la recent aprovació de les ordenances fiscals per donar compliment a les partides.

El regidor del PSC, Jordi Pardo, exposava que votava en contra perquè el govern no havia comptat amb ells a l’hora d’elaborar el pressupost i no s’han recollit propostes que van fer.(àudio)

Pla d'habitatge

La regidora no adscrita, Marta Mestre, exposava que li sobtava que quedés a zero la subvenció d’habitatge i també assenyalava que no havia participat en la confecció dels pressupostos. Per això s’abstenia tot i assenyalar que “calen pressupostos”.(àudio)

Des de Junts per Olèrdola, Mari Carme Villanueva, agraïa a l’alcalde que en el ple hagi acceptat aportacions d’un grup de l’oposició. També lamentava que “desapareix” la partida d’habitatge. (àudio)

La regidora portaveu d’ERC, Fina Mascaró, indicava que el pressupost inicial pel 2023 suposa una baixa del 62% respecte el pressupost tancat de l’any passat. També assenyalava que en aquests moments es portava el 54% d’execució del pressupost de 2022. Des d’ERC es troben a faltar partides d’ajudes a transport escolar, incentius per crear ocupació o ajuts a l’IBI, tal i com reclamen des de 2016. ERC també assenyalava que no hi ha partida per pressupostos participatius i que l’absència d’una partida pel pla d’habitatge contrastava amb el manteniment en el pressupost d’altres quantitats, com els 2.000 € que es preveuen dedicar a un muntatge teatral sobre Mir Geribert. També es trobava “necessària però molt cara” la partida de 17.000€ per videoactes del ple “2.500 € per sessió” . Des d’ERC es lamentava que no hi hagués partida pel pacte contra la violència i es preguntava per què no hi havia partida pel Pla de Comunicació, quan el document que va aprovar “només l’equip de govern” assenyalava que la part més forta d’implementació es faria el primer semestre de 2023.

Inversions absents

Des d’ERC s’exposava que no hi ha partides per fer el local anunciat a Daltmar , les obres d’accessibilitat als nuclis, el cobriment de la pista poliesportiva de Sant Pere Molanta o la inversió al Bosquet. Mascaró assenyalava que actuacions anunciades i recollides en el Pla Plurianual d’inversions del mandat “no hi són” i va recordar que el romanent de l’Ajuntament es generava “per partides no afectades i no gastades”. (àudio)

En la rèplica, l’alcalde defensava que calia aplicar un “timing” diferent i “abstenir-se temporalment” d’algunes partides. A preguntes de JXO, l’alcalde explicava que es redueix la recaptació de la taxa de recollida per a empreses qualificades com a indústries i exposava que no se sabien els costos globals del servei a l’espera de més dades. Amb tot, sí que va assenyalar que l’Ajuntament assumeix el 56% de tot el cost del servei de recollida de residus al municipi.

Ramírez també responia a ERC que l’IBI està regulat per les ordenances fiscals i que des del govern es pensa en participació ciutadana, com ho demostraria l’activació de la Plataforma Decidim que permet fer els processos de participació “amb molta més seguretat i agilitat”.

L’alcalde també explicava que en dos anys només s’havia concedit un ajut d’habitatge , després de rebre una única sol·licitud. També subratllava  que el fet “que ara no hi estigui, no vol dir que després es pugui dotar”. L’alcalde també explicava que el servei de videoacta s’havia contractat a través de l’ACM i esperava que es vagi abaixant el preu, tot recordant que facilita molt la feina i permet complir amb requisits d’administració electrònica i transparència. Sobre les inversions plurianuals, explicava l’alcalde que es tractava d’una guia i d’un document de treball.

L’alcalde també considerava que la incorporació del romanent de tresoreria fa que es “desvirtuï” l’estat d’execució del pressupost. Ramírez detallava que per facilitar el procediment administratiu que comporta fer una inversió es crea una partida d’un projecte que serà realitzat en exercicis posteriors, per donar així continuïtat al procediment.

Mireia Mancera , al seu torn, responia a ERC que l’increment en bosses compostables s’explicava per la participació de les urbanitzacions en la porta a porta. El regidor de Comunicació, Jordi Catasús, responent a preguntes d’ERC,  assenyalava que es va aturar el butlletí un cop va finalitzar l’anterior contracte el desembre de 2021, a l’espera del que indiqués el Pla de Comunicació. La implementació del pla s’ha de treballar i adaptar-lo, “amb el personal que tenim” i tenint en compte “com estem dimensionats”.

Prioritzar per no apujar la pressió fiscal

Finalment, l’alcalde va destacar que els pressupostos van lligats a unes ordenances que van ser aprovades congelant impostos i taxes. Per això, en un context d’increments per subministraments i d’encariment de preus , calia “prioritzar i ser prudents”, complint amb les obligacions i no apujar la pressió fiscal.(àudio)

Des d’ERC es va indicar que només havien plantejat en el ple “com es genera el romanent” i s’exposava  que sí que s’havia quantificat en un informe que acompanyava el pressupost que l’increment de costos de la recollida era del 9’6%. L’alcalde també va expressar que es podrien crear durant l’any partides que no estaven recollides en el pressupost inicial

En propers serveis informatius ampliarem altres informacions generades en el ple de l’Ajuntament d’aquest dimarts

Escolta les entrevistes de valoració del ple, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

 

Document Actions