Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les eleccions al Parlament evidencien comportaments diferenciats en les 4 meses d’Olèrdola

El triomf de CiU és especialment rotund a Sant Pere. El PSC és quart a Sant Pere i 5è en una mesa de Moja, on també el supera la CUP; mentre que el PP recull a Moja la meitat en percentatge de vot del que obté a Sant Pere i Sant Miquel
Moment de l'escrutini aquest diumenge en les dues meses de Moja
Moment de l'escrutini aquest diumenge en les dues meses de Moja

dimarts 27 novembre 2012

 

Analitzant el comportament electoral de les quatre meses d’Olèrdola es poden perfilar detalls més matisats, dins de les grans línies que ja estableixen els percentatges de vot del conjunt del municipi en les eleccions al Parlament de Catalunya d’aquest diumenge.

CiU ha guanyat amb molta distància en les quatre meses. Però en alguna mesa aquesta diferència és més accentuada. En la mitjana del municipi s’ha fet amb el 41’7% dels vots emesos. Però quan ens apropem a cada mesa podem comprovar com el triomf és més clar a Sant Pere Molanta, tant en percentatge de vot com si es té en compte la distància amb la segona força política, ERC. Així, a Sant Pere Molanta CiU assoleix el 44’7%, més del triple que el 13’7% d’ERC. A Sant Miquel, CiU segueix sent la força més votada amb molta distància, però es fa amb  el 36%. Entre mig d’aquests dos registres, hi ha les dues taules de Moja, amb el 39’4 i el 41’7% dels vots per CiU.

ERC obté percentatges de vots força homogenis en les quatre meses, que van del 13’8 de Sant Miquel al 16’8 d’una de les dues taules de Moja. El PSC registra  el seu millor resultat a Sant Miquel, col.legi on voten veïns de Sant Miquel i Daltmar, amb el 11’6. Els socialistes són la tercera força més votada al municipi, amb el 9’7% dels vots, però en dues de les quatre meses se situen per sota d’aquest percentatge i són superats per ICV. És el cas de la mesa de Sant Pere Molanta, on el PSC és la quarta força, amb el 8’26%. En la mesa A de Moja cauen fins a la 5a posició, amb el 8’17%, per darrera de l’11’7% d’ICV i del 8’6 que obté la CUP en aquesta mesa.

Per ICV el sostre en aquestes eleccions el marca aquest l’11’7 de la taula A de Moja, però l’altra mesa de Moja marca el seu pitjor resultat el diumenge a Olèrdola, amb el 7’4%. Sumant les quatre meses, només han quedat a 14 vots del PSC.

En el cas del PP el comportament diferencial és força evident en funció de la mesa. A Sant Miquel reben el 9’8 % i superen a ICV; a Sant Pere Molanta rebassen el 8%, però en les dues taules de Moja es queden amb la meitat d’aquests percentatges de vot: en una és del 4’5 i en l’altra del 3’9.

En aquestes dues meses de Moja, la CUP supera al PPC. I és que, inversament al que li passa al PP, la CUP obté els seus millors registres en termes percentuals a Moja, amb el 8’6 i el 5’9; mentre que a Sant Pere Molanta només assoleix el 2’5 i a Sant Miquel voreja el 5 %.

Veïns d’Olèrdola propers a diferents candidatures ja especulaven sobre com aquest comportament diferencial que es detecta en les meses del municipi expressa tendències de fons, extrapolables a convocatòries d’eleccions municipals, per bé que en tots els casos la opinió majoritària considera que són eleccions de continguts i contextos diferents i per tant , no comparables.

Consulta els percentatges de vot per meses, clicant aquí

Document Actions