Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les escoles d’Olèrdola mantenen el seu compromís mediambental i aquest curs segueixen sent punt de recollida d'oli d'ús domèstic

L’oli recollit es recupera per a la seva reutilització com a biocombustible

dimarts 26 setembre 2023

 

Les escoles d’Olèrdola mantenen el seu compromís mediambiental i per setè curs consecutiu són punts de recollida d’oli d’ús domèstic. Amb la interrupció de la pandèmia, el funcionament de la campanya s’ha mantingut sense grans canvis des de que va començar el curs 2017-18. Cada alumne rep de l’escola una ampolla ( de nom “claki”) per a la recollida d’oli de cuina domèstic, amb una boca ampla i de material resistent. Les famílies que no tinguin l’envàs d’altres cursos, el poden demanar al mateix centre. L’ampolla plena d’oli usat es pot portar a l’escola ben tancada, al contenidor específic per a aquestes ampolles. No cal buidar l’oli en cap cas i a canvi es rebrà una nova ampolla buida.

Reciclar un residu altament contaminant, fomentar l’economia social i augmentar la sensibilització sobre els problemes ambientals són tres dels propòsits principals que persegueix la iniciativa de recollir oli de cuina usat a les escoles d’Olèrdola.

L’acció és una iniciativa conjunta de l’Ajuntament d’Olèrdola i del grup cooperatiu Entrem,  grup sense afany de lucre i d’iniciativa social. Entrem s’encarrega del buidatge dels contenidors de les escoles, del transport de les ampolles plenes d’oli, de la gestió de l’oli recuperat, del rentat de les ampolles i del seu retorn a les escoles un cop ben netes per a ser reutilitzades. L’oli recollit es recupera per a la seva reutilització com a biocombustible que pot ser utilitzat en vehicles dièsel.

Segons informa el grup Entrem, el nivell de participació de les escoles d’Olèrdola en aquesta iniciativa és força alt. En el cas de l’escola Circell de Moja, el curs passat es van recollir 46 litres que van permetre generar  36’8 litres de combustible biodièsel. Gràcies a aquesta col·laboració Entrem destaca que s’han evitat l’emissió de 60,26 kg de CO2 a l’atmosfera, la contaminació de 46.000 litres d’aigua, un estalvi estimat de 112,7 € en la depuració de l’aigua i una “oportunitat a la reinserció laboral de 5 persones amb risc d’exclusió social”.

 

Document Actions