Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les projeccions del documental ’El retratista’ a Olèrdola comptaran amb un dels seus directors, Sergi Bernal

El documental s’exhibeix divendres a Sant Pere Molanta i dissabte 16 de febrer a Moja en les presentacions de la reedició de la revista escolar “Llum”

dimarts 05 febrer 2019

 

El fotògraf Sergi Bernal participarà a la projecció del documental ‘El retratista’ que l’Ateneu Mogenc organitza els dies 8 de febrer, a Sant Pere Molanta, i 16 de febrer, a Moja. La projecció es fa coincidint amb la presentació de la reedició dels quaderns que els nois i noies de les escoles republicanes d’Olèrdola editaven i imprimien seguint el sistema pedagògic Freinet. El mateix Sergi Bernal ens parla de què suposava aquell sistema i, sobretot, l’intercanvi que es feina entre escoles d’arreu del país. (àudio)

L’intercanvi d’aquests facsímils suposa una connexió directa entre el Penedès i el Bañuelos de Bureba, el petit poble de Burgos on s’ubica el documental basat en la historia del mestre Antoni Benaiges. Així ho detalla Bernal. (àudio)

El Museu Marítim de Barcelona acull, precisament, i fins a finals d’abril, una exposició dedicada a Benaiges, el mestre que va prometre el mar.

El mateix impulsor del documental i l’Ateneu Mogenc fan una crida a les persones que puguin tenir exemplars d’aquests quaderns de les escoles republicanes a casa seva.

‘El retratista’ és, precisament, el nom d’una de les revistes editades pels nois i noies de Bañuelos de Bureba. El documental però, tal i com ens explica Bernal, parla de molt més. (àudio)

Benaiges va ser afusellat a l’inici de la guerra civil, l’any 1936. No va ser fins l’any 2010 quan les seves restes van ser exhumades de la fossa comuna. Amb el seu cos es va desenterrar també la seva memòria i, amb el documental, la d’una escola republicana que volia empoderar els futurs adults i dignificar la vida dels nois i noies de fins els pobles més petits i allunyats.

Escolta l'entrevista a Sergi Bernal,realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola pel magazín "Penedès en Xarxa", clicant aquí

Document Actions