Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les sessions ordinàries de ple de l’Ajuntament d’Olèrdola es convocaran cada dos mesos

El ple d’aquest dilluns també deixa sobre la taula la resposta a les al·legacions contra la taxa del cementiri de Moja
El ple acordava per unanimitat crear la Comissió Informativa d'Assumptes del Ple
El ple acordava per unanimitat crear la Comissió Informativa d'Assumptes del Ple

dimarts 27 setembre 2016

Amb els vots favorables d’ApO i d’ERC i el vot en contra de CiU, el ple de l’Ajuntament d’Olèrdola ha aprovat aquest dilluns al vespre modificar el règim de sessions plenàries del consistori, establint  una periodicitat bimensual pels plens ordinaris. Fins ara, els plens ordinaris es convocaven cada tres mesos. En el ple d’aquest dilluns també es va aprovar per unanimitat la creació formal de la Comissió Informativa d'Assumptes del Ple, que es reunirà amb presència d’un representant de cada grup la setmana anterior a la celebració del ple per tractar les propostes d’acord que es traslladen al plenari.copy2_of_Ple2OK.JPG

Els plens ordinaris es convocaran el darrer dimarts de cada dos mesos, a les 19:30h.  L’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez, exposava que les mesures busquen tenir una major “proximitat amb l’oposició i crear més diàleg”.(àudio)

ERC va votar a favor de formalitzar la creació de Comissions Informatives prèvies al ple, tot recordant que eren òrgans no resolutius. Per això la portaveu del grup municipal d’ERC, Fina Mascaró, va recordar la pràctica d’altres municipis i  va demanar al govern que es retirés la previsió de que els punts tractats en la comissió es sotmetrien a votació. Pel que fa a la periodicitat dels plens, des  d’ERC es valora com un avenç que es passin a convocar cada dos mesos però es recordava que el seu objectiu era fer sessions mensuals, traspassant al plenari les delegacions que té ara la Junta de Govern.(àudio)

Des de CiU es va recordar que les Comissions Informatives no són obligatòries en municipis de menys de 5.000 habitants i van fer notar que no existia informe d’intervenció ni modificació de pressupost per l’assignació establerta per assistències que comportarà(125 € per sessió ordinària i 75€ per sessió extraordinària). El govern va respondre que no cal modificar el pressupost perquè hi ha suficient dotació de la partida per aquest concepte.

Josep Sánchez, portaveu del grup municipal de CiU, va manifestar el seu desacord amb la periodicitat establerta de plens perquè amb l’actual actitud del govern municipal “no cal més plens”.(àudio)

La resolució de les al·legacions que l’oposició presentava contra la taxa del cementiri de Moja va ser un punt que es va deixar sobre la taula després que l’alcalde expliqués que es demanaria un informe extern. Lucas Ramírez entenia que era bo tornar a revisar les dades que fonamentaven la taxa després d’escoltar el plantejament de l’oposició.(àudio)

ERC va detallar que existia una diferència de 9.539 euros entre el que es va pagar en factures i el cost recollit. ERC assenyalava que en l’informe s’indicava que 5.100 d’aquests 9.500 euros corresponien al cost de la  brigada i que els 4.300 euros restants eren en concepte de garantir la millora i el manteniment. Des d’ERC es posava l’accent en què ja existia una taxa de manteniment, que es va pujar un 100%. ERC també va afegir que  la interventora, signant del nou informe de resposta a les al.legacions en data del 20 de setembre, “no està habilitada per signar informes” a l’Ajuntament d’Olèrdola i anunciava que traslladarien el cas als Serveis Jurídics del partit si no es modificava la taxa. (àudio)

Des d’ERC també es va evidenciar que es van instal·lar 10 columbaris  nous al cementiri, quan en l’informe municipal en tot moment es fa el càlcul com si s’haguessin fet  8.

El grup municipal de CiU va fer notar que els costos imputats per direcció d’obra , del 21’8%, eren molt superiors al marge del 4% a l’1% que és habitual. CiU també va qüestionar com l’informe aplicava l’IVA i el fet que s’imputés el concepte de benefici industrial als treballs fets per la brigada municipal. Sánchez va concloure que la taxa no estava ben calculada i lamentava que el govern no procedís a modificar-la davant les evidències.(àudio)

En l’exposició inicial, abans d’anunciar-se la retirada del punt, des del govern el regidor d’Hisenda, Xavier Serramià,  assenyalava que en el càlcul de costos s’havia d’incloure els costos indirectes segons la normativa.

El ple també  va aprovar, amb el vot favorable d’ApO, l’abstenció d’ERC i el vot en contra de CiU, una modificació de pressupost per valor de 106.000 euros. Pel seu volum destaca la partida de 20.000 euros que es dedicaran a pavimentar un camí a Viladellops, així com els 42.500 per a inversions en terrenys en l’Àrea d’Esports o els 10.000 € per a fer front a la diferència de l’increment de l’IVA en el projecte de la Torre de Moja. També s’afegeixen 5.900 euros per a subvencions a empreses que contractin persones aturades i es dota amb 5.000 euros una partida de despeses de cultura i joventut que inclou la previsió d’impulsar activitats de dinamització a Sant Miquel.

ERC s’abstenia i subratllava que partides com les previstes per a subvencionar estudis postobligatoris o per  lloguer d’habitatge, es dotaven incialment en el pressupost però després es donaven de baixa. El govern municipal exposava que era per motius de competències  i que s’estava estudiant la manera més viable de portar a terme aquests ajuts en col.laboració amb d’altres administracions. A pregunta de CiU també es va aclarir que no es donaven de baixa partides de manteniment, sinó que es modificaven els seus imports.

El ple també va aprovar per unanimitat sol·licitar a la Direcció General de Comerç  que s’autoritzi com a dies d’obertura comercial el festiu local 30 d’agost i el diumenge 3 de desembre de 2017, així com el 31 d’agost i el diumenge 31 de desembre com a dies d’obertura addicionals. El ple també va aprovar les dues festes locals del municipi per a l’any 2017: seran el 25 de juliol i 30 d’agost per a Moja i el 30 i 31 d’agost per a la resta del municipi. També es va donar compte de l’informe trimestral de tresoreria, que estableix que les factures es paguen en un termini mitjà de 26 dies. Amb l’encapçalament de tots els grups, un altre acord unànime del ple va ser aprovar una moció de suport al Correllengua.

En l’apartat d’informacions de les diferents regidories, Xavier Serramià, regidor de TIC, va exposar que el 4 de novembre començava un procés de participació per a decidir el nom de la plaça nova de Sant Pere Molanta. Pere Sadurní, regidor d’ensenyament, informava que un any més hi hauria servei de Biblioteca Oberta, mantenint la bibliotecària del curs passat.

Eva Ruiz, regidora de serveis socials, va detallar que l’empresa subministradora d’aigüa no tenia el llistat actualitzat de veïns amb rebuts pendents de pagament i que només 2 dels 42 veïns que figuraven en un llistat de la companyia eren usuaris de serveis socials. L’alcalde va subratllar que no hi havia hagut cap tall de subministrament .

Juanma Samblás, regidor d’urbanisme, va agrair la feina de tots els governs i institucions de diferents colors polítics que havien fet possible el projecte de carril de vianants i de bicicletes de Moja a Vilafranca, presentat el passat dia 15. Arantxa Torres, regidora de promoció econòmica,  informava que el 20 d’octubre comença la campanya de promoció del comerç de proximitat que es realitza conjuntament amb els municipis de Santa Margarida i els Monjos i Castellet i la Gornal.

CiU va reformular com a precs dues propostes que havia presentat com a moció:en un es demana que Olèrdola es declari municipi compromès amb la Banca Ètica i en l’altra es fixen mesures per a la mobilitat sostenible, com el foment dels vehicles elèctrics.

A preguntes d’ERC, el govern va indicar que la interventora està habilitada per signar informes a Olèrdola i exposava que “fins que no hi hagi resolució del contenciós que manté amb l’Ajuntament de Sitges, es considera que legalment és vàlida per a signar informes a l’Ajuntament d’Olèrdola”. ERC va recordar que existia una resolució de la Direcció General d’Aministració Local en sentit contrari, recordant que Sitges no li permetia l’acumulació.

També a pregunta d’ERC, l’alcalde va anunciar que els problemes de salubritat denunciats per ERC a la Torre de Moja es solucionarien aviat. Igualment es va exposar que en una setmana donaria resposta als treballadors en el conflicte que mantenen per cobrar la part que falta abonar de la paga extra de Nadal de 2012 i la productivitat de 2015. Juanma Samblás va informar que la Plana de Moja no estava recepcionada “per temes tècnics” i anunciava que el govern faria properament l’asfaltat del pàrquing de davant de l’escola de Moja, que havia quedat fora de l’àmbit del pla de La Plana. També es va apuntar que es procediria a reclamar la quantitat  atorgada el 2015 a una entitat si no la justificava i que es vol treure de nou a concurs la gestió del bar del Local Nou de Moja.

El govern va informar que la gestió dels cursos de gimnàstica per a gent gran recau en els casals d’avis, i CiU va demanar que s’actualitzi la web municipal en l’apartat de festes i tradicions. Aquest grup també va demanar que la participació ciutadana per escollir el nom de la plaça de Sant Pere Molanta fos vinculant i oberta als veïns a partir dels 16 anys d’edat . També es va anunciar que la intenció del govern era cobrir una plaça de conserge que quedarà vacant a l’escola de Sant Pere  a través de promoció interna .

En el tram final del plenari l’equip de govern va assenyalar  que per a l’Ajuntament “era una sorpresa” l’increment de l’IBI producte de l’actualització del cadastre. Per donar resposta al ciutadà s’estan fent gestions des de l’Ajuntament pera recollir informació detallada del cadastre, que és l’organisme que està procedint a fer aquestes actualitzacions.

CiU, al fil de la recent resolució d’inspecció de treball relativa a les condicions de subrogació de les llars d’infants, va demanar al govern que vetlli per les condicions laborals de les treballadores perquè entenia que així es vetllava també per oferir un bon servei als infants.

Escolta les entrevistes de valoració del ple, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí(ApO), (CiU) i (ERC)

Escolta la gravació del ple, enregistrada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí(1), (2), (3), (4) i (5)

Document Actions