Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'olerdolenca Isabel Ullate publica “El noi de l’autobús”

El llibre permet resseguir l’evolució socioeconòmica de Catalunya a través d’una família i d’una empresa bolcades en el transport
Isabel Ullate
Isabel Ullate

dimarts 12 març 2024

Editat per Edicions i Propostes Culturals Andana SL de Vilafranca i escrit per la Isabel Ullate Valls de Sant Miquel d’Olèrdola, el llibre “El noi de l’autobús” ha iniciat un cicle de presentacions que el portarà el mes que ve a Olèrdola, com la mateixa autora ha confirmat en una entrevista a Canal 20-Ràdio Olèrdola.

 Aquesta publicació l’ha fet possible la promotora Mercè Valls Clavé, vídua d’en Pau Lluís Monasterio Figueras (1947-2011) o el que és el mateix vídua del noi de l’autobús, i la seva família; i respon a l’última voluntat d’aquest darrer de plasmar la història bicentenària de la seva nissaga i de posar per escrit, per commemorar-la, la crònica més que centenària de la companyia familiar coneguda amb els noms de: la Hispano Pontorrina primer, Transports Monasterio després i Mon-Bus finalment. Isabel Ullate, neboda de Pau Lluís Monasterio, ha explicat que el llibre permet “a través d’una família i d’una empresa, poder seguir la història de Catalunya i la història del transport” de viatgers al país. Per a fer-ho, el llibre conté rigorosos apartats que permeten contextualitzar històricament l’evolució de la companyia. Però sens dubte, un dels centres d’interès de la publicació és el recull de fins a vint-i-quatre testimonis.(àudio)

“El noi de l’autobús” esdevé un homenatge al Pont d’Armentera, a l’Alt Camp i al Tarragonès, així com a totes les comarques que van veure transitar els vehicles dels Monasterio pels camins i les carreteres locals i per la xarxa viària general. Comarques com les de l’Alt Penedès, el Baix Penedès o el Garraf. Com no podia ser d’una altra manera, l’empresa inclou a la seva història el seu pas per Vilafranca del Penedès; i és que la línia que arribava a Vilafranca des de Vilanova i la Geltrú adquireix un protagonisme singular en el llibre, en tant que té a veure amb l’origen del seu títol.

De fins a quin punt era important el transport de viatgers en la vida de les persones d’aquestes comarques en dona fe un sucós testimoni que recull el llibre: Carles Prats era escolà a Port d’Armentera i explica que els casaments es feien molt d’hora perquè els nuvis poguessin agafar l’autobús de les 6 del matí cap  a Calafell per fer el viatge de noces.(àudio)

Dins de la programació cultural que es prepara al municipi per la setmana de  Sant Jordi, Isabel Ullate ha anunciat que presentarà el llibre a Sant Miquel d’Olèrdola. (àudio)

Resseguint la història de la companyia i la vivència del seu protagonista, Ullate també assenyala que es pot igualment comprovar com l’empresa estava marcada per “una concepció d’oferir un servei públic de qualitat”.

Escolta l’entrevista a Isabel Ullate, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions