Martina Solé i Arés Espuñes fixen el propòsit de fer de Moja un poble on adolescents i joves “vulguin i puguin quedar-se, créixer i desenvolupar-se plenament”
divendres 26 juliol 2024
Martina Solé i Arés Espuñes van fer un memorable pregó generacional. Aquestes dues joves mogenques, nascudes fa 20 anys, van aprofitar el pregó de la Festa Major de Moja per recollir i amplificar demandes d’adolescents i joves del poble . Però tampoc es van descuidar de posar l’accent en la importància de fer vida al poble i de demanar al propi jovent que participi i s’impliqui en la millora de Moja.
Després de recordar amb agraïment el seu pas per l’escola Circell “l’etapa més maca que recorden a dia d’avui” i de rememorar el bon record que tenen dels i les mestres que van tenir, les pregoneres també van assenyalar el seu pas al ball de cintes i a les panderetes, que el hi va permetre viure la Festa Major “amb sentiment”. També van reivindicar la seva condició de ser “fundadores” de l’aula de música de Núria Ametller a Moja, com a primeres alumnes.
Adolescents i joves que puguin créixer i desenvolupar-se plenament a Moja
Durant el pregó, Solé i Espuñes van situar el propòsit de fer de Moja un poble on adolescents i joves “vulguin i puguin quedar-se, créixer i desenvolupar-se plenament” per afegir que “això no només és feina de les entitats, comissions i l’Ajuntament, sinó que també és responsabilitat de tots i totes nosaltres treballar plegats per crear més oportunitats, més espais de trobada i més incentius pels adolescents.”(àudio)
Van recordar els tres mesos de confinament per les trobades que podien fer de passeig a la Muntanyeta i també van agrair a l’Ester Nogué, veïna de Moja, que comptés amb elles per arrencar dins l’Ateneu Mogenc l’esplai mensual
Recull de propostes
Les dues pregoneres van aprofitar la plataforma pública que els donava ser protagonistes d’aquest acte central de la Festa Major per traslladar propostes que van recollir elles mateixes del jovent del poble. Van començar per la piscina “una proposta que es segueix demanant per gran part de la població, nosaltres incloses”. El nombrós públic reunit a la rambla Pau Casals també hi va correspondre amb un gran aplaudiment. (àudio)
Festival amb grups i artistes emergents, paradeta per Sant Jordi , concurs d’andròmines i festival Holi van ser altres propostes recollides.
Martina Solé i Arés Espuñes van subratllar la importància dels primers anys de joventut al poble pel “carinyo i vincle que es crea” i és per això que van demanar tenir “una mica de tacte i paciència amb aquest grup d’edat”. Per reclamar que calia “ oferiu-li’s feina, feu-los sentir escoltats i confieu en ells i elles”.
Donar una oportunitat a Moja
Per molt que tempti la proximitat de Vilafranca als joves, les dues pregoneres també es van adreçar al jovent del poble i els hi van demanar que donessin “una oportunitat a Moja”. Per això van reclamar que no deixessin enrere “el vostre poble i les vostres arrels, feu-vos sentir i suggeriu canvis i millores, perquè al final del dia el jovent és qui dona més vida als llocs”. (àudio)
Les pregoneres van preparar una versió de la cançó “L’Empordà” , de Sopa de Cabra, amb lletra adaptada al poble de Moja. Una pantalla projectava imatges de diferents veïns del poble i, a mode de karaoke, es sobreimpressionava la lletra d ela versió. Després de superar-se un problema tècnic, es va poder cantar de manera comunitària moments després d’acomiadar el pregó
Escolta íntegre el pregó, enregistrat per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí
Escolta les entrevistes a Martina Solé i Arés Espuñes; Mireia Boscà; i Fina Mascaró, clicant aquí
El text íntegre del pregó, en format pdf, el podeu consultar aquí
11:06 del 04 de desembre de 2024