Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Massiva petjada de la Via Catalana a Olèrdola

Veïns del municipi es bolquen en la cadena humana, que també ha comptant amb participació de folklore d’Olèrdola
Veïns d'Olèrdola, prop del polígon de Sant Pere Molanta
Veïns d'Olèrdola, prop del polígon de Sant Pere Molanta

dimecres 11 setembre 2013

La Via Catalana ja forma part de les vivències de molts olerdolencs. Es fa difícil de calcular quants veïns del municipi han pogut participar directament en la multitudinària cadena humana que ha travessat el país la tarda d’aquest 11 de Setembre de 2013. Però existeix el convenciment que aquesta acció reivindicativa s’ha convertit en la mobilització al carrer més seguida per part d’olerdolencs de les convocades les darrers dècades. El fet que la Via Catalana passés per Olèrdola, travessant la n-340 al seu pas pel polígon de Sant Pere Molanta, també ha estat un factor que hi ha contribuït. Amb tot, també han estat forces els veïns del municipi que s’han pogut distribuir en altres trams compresos entre Subirats i Els Monjos, especialment els del centre de Vilafranca. Prop de 30.000 persones s'havien inscrit en els trams de Via de la nostra comarca, però els Mossos d'Esquadra eleven la xifra de participants fins als 80.000.ViaCatalan2.JPG

La convocatòria s’ha viscut de forma alegre, festiva, sense incidents i amb els participants transmetent la convicció de que és possible que Catalunya sigui independent ben aviat. Aquest era l’ambient que es respirava entre les desenes d’olerdolencs concentrats en el tram 337 de la Via Catalana, situat prop de la rotonda d’accés al polígon de Sant Pere Molanta, a tocar amb el municipi de Sant Cugat Sesgarrigues. Aquest tram havia comptat amb les aportacions les darreres setmanes dels participants captats pel Grup Territorial de l’ANC d’Olèrdola. La seva composició era un fidel termòmetre del caràcter intergeneracional de la Via Catalana. En aquest tram hi convivien històrics militants d’ERC al municipi com en Josep Cornellà, amb infants que acompanyaven als seus pares. També hi havia noies, com la Paula, que als seus 12 anys se sentia emocionada de participar en una mobilització per primera vegada, des de la convicció d’estar “fent país”. Alguns dels veïns presents, de Sant Pere Molanta, explicaven que s’havien apuntat en aquest tram l’endemà mateix d’obrir-se inscripcions, aprofitant la proximitat amb el seu domicili. També es constatava aquí allò que també ha estat evident en el conjunt de la Via Catalana: que forces dels assistents s’havien desplaçat fins als trams de la cadena sense haver-se apuntat prèviament. També hi havia persones desplaçades des d’altres punts de Catalunya per on no passava la Via Catalana, com era el cas d’una jove parella vinguda des de Manresa que també formava part d’aquest animat tram 337 de la Via Catalana. En aquest tram també hi era present el coordinador de l’ANC a Olèrdola, en Xavi Carrasco.

Un dels moments de màxima càrrega emocional es vivia a les 17 hores i 14 minuts, quan les mans de les persones que han format la cadena han començat a entrellaçar-se. Olèrdola també ha fet una aportació destacada en el tram dedicat al folklore i al bestiari festiu penedesenc situat a Avinyó Nou. Hi havia els gegants de Sant Pere Molanta, els de Moja i el ball de bastons “El Toc d’Olèrdola” de Moja. La seva participació s'ha fet visible a tot el país gràcies a les connexions que TV3 oferia des d'aquest tram.

El rellevant pròleg a Olèrdola de la Via Catalana es vivia el mateix matí d’aquest 11 de Setembre, amb l’exitosa “Pujada al Castell d’Olèrdola per la Independència”.

Escolta les entrevistes a veïns d'Olèrdola participants de la Via Catalana, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions