Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'exemplar experiència de Meritxell Arenas omple de contingut l'acte del Dia de la Dona a Olèrdola

L’acte celebrat dissabte a Sant Miquel va ser un èxit de convocatòria, amb 110 persones compartint el posterior sopar

dilluns 13 març 2017

Rodona commemoració a Olèrdola del Dia Internacional de la Dona Treballadora, en un acte que tenia lloc dissabte a la nit al local social Rossend Montané de Sant Miquel . La crida va ser tot un èxit per assistència i continguts, posant-se de manifest l’encert d’haver promogut des de l’Ajuntament aquest acte commemoratiu, tal i com coincidien en valorar representants dels tres grups municipals del consistori. I és que van ser més d’un centenar les persones que van seguir amb interès i complicitat la xerrada plena de continguts que oferia la veïna del poble i doctora en oncologia, Meritxell Arenas. Sense deixar el local social, l’esdeveniment continuava amb un sopar amb 110 persones, amb àmplia majoria de dones, i un fi de festa amb música per arrodonir-ho.Acte2.JPG

Meritxell Arenas va oferir una xerrada molt propera,  combinant el relat de la seva vida personal amb fites que ha anat assolint en la seva vida professional. Va ser una forma didàctica i efectiva de mostrar, a través del seu exemple, com les dones han de fer esforços suplementaris als dels homes per assolir reconeixement professional . Dos dels conceptes que va destacar com a importants en la seva trajectòria van ser els de l’esforç per assolir els propòsits fixats, d’una banda; i el de l’equilibri, a l’hora de poder compaginar els àmbits personals, familiars, les amistats i el treball. (àudio)

Filla d’infermera i de metge, Meritxell Arenas va néixer a Lleida i va créixer a Torrelavit. Els seus pares li havien transmès els valors de l’esforç, el sacrifici , la constància i el treball. Per superar el MIR va haver de dedicar 12 hores d’estudi diàries durant un any. També va assenyalar que quan es va quedar embarassada de la seva filla,  en el segon any de residència a l’Hospital Clínic, tenir fills en aquell moment professional “no estava ben vist”.

L’any 2.000 va començar a treballar al servei d’oncologia de Reus i fins el 2003, vivint a Barcelona, va haver d’agafar el tren cada dia a les 6 del matí per anar a treballar. El seu segon fill tenia només 3 mesos quan es va haver de reincorporar a l’Hospital. Per Meritxell Arenas aquells van ser alguns dels moments més complicats a l’hora de compaginar la seva vida professional amb la familiar. Tal i com va fer amb la primera filla, volia alletar amb llet materna al seu fill petit, fins els 6 mesos. Les circumstàncies eren diferents, però ho va voler mantenir i arribar al sisè mes del nen va ser per a ella “un alliberament”.Acte3.JPG

Aquell 2003 es traslladen a viure a Sant Miquel i el 2008 va llegir la seva tesi doctoral. El 2010 va passar a ser nomenada cap del servei de Radioteràpia de l’Hospital de Reus, sent l’única dona a Catalunya que és cap de servei  d’aquesta especialitat oncològica. Meritxell Arenas també és vicepresidenta de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i forma part de la  Junta de l’Associació Espanyola d’Oncologia Radioteràpica. També es professora de la Universitat Rovira i Virgili.

Després de 10 anys sense fer-ho, li va costar molt tornar a conduir el cotxe un cop instal.lada a Sant Miquel. En el terreny personal i professional assenyala com a molt importants els dos mesos que va passar a Londres amb la seva família l’estiu del 2013. Manifestava que l’oncologia li havia ajudat a ser més empàtica i a fer un creixement personal i professional . També va tenir paraules en homenatge al Pol, veí del poble mort fa gairebé un any per càncer infantil, del qui va dir que era un exemple “ de com viure la vida amb intensitat”. Meritxell Arenas finalitzava la seva intervenció preguntat-se si els homes ho tenen més fàcil i agraint a totes les persones que formen part “del camí de la meva vida”. Durant el col·loqui posterior, coincidia amb la regidora d’ERC, Fina Mascaró, en assenyalar la importància que té que les dones s’animin a acceptar càrrecs de responsabilitat. A pregunta del seu marit, Josep Maria Sánchez, Meritxell Arenas també va concloure que la capacitat de treball i de conciliar vida familiar i laboral la tenien “totes les dones que hi havia a la sala”.(àudio)

L’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez, valorava que Meritxell Arenas era un exemple a seguir per esforç i treball. En declaracions a Canal 20-Ràdio Olèrdola, assenyalava que la commemoració del Dia de la Dona serà vigent fins que no s’assoleixi la igualtat. (àudio)Acte4.JPG

La regidora de CiU, Mari Carme Villanueva, qualificava l’acte com a èxit rotund  i indicava que encara resta terreny per avançar.(àudio)

Fina Mascaró, en nom d’ERC, feia notar que l’acte permetia que Olèrdola deixés de ser un dels pocs municipis  que no commemorava el 8 de març. També entenia que l’èxit en part es devia a la vàlua personal i professional de Meritxell Arenas i assenyalava que, més enllà de la temàtica,era un acte "que feia municipi" reunint a veïnes i veïns dels diferents nuclis i també a persones d’altres municipis.

La regidora d’ERC va subratllar la importància que les dones creguin en les seves capacitats i acceptin responsabilitats.(àudio)

Abans de la conferència de Meritxell Arenas, l’alcalde, Lucas Ramírez, va donar lectura a un manifest institucional que recordava que el 8  de març simbolitzava la lluita històrica per la igualtat de gènere. En el text es fixa el compromís de treballar per fer efectiva la igualtat de gènere, tot  destacant que garantir la igualtat d’oportunitats “és avançar cap a una societat més democràtica”.

El manifest també denuncia que lleis estatals com la Llei de  Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local són un atac a l’autonomia dels municipis i amenacen serveis que es presenten des dels ajuntaments com els que s’adrecen a les dones.

Escolta les entrevistes realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola a Meritxell Arenas, Lucas Ramírez, Mari Carme Villanueva i Fina Mascaró

Document Actions