Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Millora de les fonts de l’Alba i de l’Avellaner

Les actuacions les ha realitzat aquest estiu la Diputació de Barcelona a petició de l’Ajuntament d’Olèrdola

dilluns 27 setembre 2021

 

Durant aquest estiu s’han realitzat treballs de millora a les fonts de l’Alba i de l’Avellaner, a la zona del fondo de la Vall, dins del terme municipal d’Olèrdola. Les actuacions van ser sol·licitades per l’Ajuntament  i  en estar les fonts dins del parc, la seva millora ha estat assumida per la Diputació de Barcelona, institució que gestiona l’espai natural protegit.

A la font de l’Alba s’ha realitzat una actuació que s’ha definit com a “minimalista” per millorar el seu entorn, un cop va ser restaurada  recentment. De la seva banda, la font de l’Avellaner es trobava enterrada per sediments i s’ha treballat per una adequació de tot l’espai. La proposta inicial de fer una petita bassa es va modificar per aprofitar un antic safareig recuperat amb el sanejament que ara s’ha fet.

Font de l’Alba

En la font de l’Alba s’ha realitzat una poda dels plàtans que queden a sobre de la font perquè tenien moltes branques seques i eren un risc per als visitants i per a les estructures.  També  s’ha reconstruït part del coronament de pedra desviant part de l’escorrentiu que arrossegava molta vegetació i sediment cap a la bassa. Finalment, s’ha dissenyat i instal·lat un cartell informatiu de les intervencions realitzades els últims anys a la font, així com de la importància d’aquesta a la zona.

Font de l’Avellaner

L’actuació en la font de l’Avellaner s’ha centrat en una adequació de l’entorn i en la recuperació d’una antiga bassa que havia quedat enterrada per l’acumulació de sediments. Els treballs s’iniciaven excavant per crear una bassa de nou, però durant les feines s’ha descobert l’antiga estructura. Per això es va optar per treballar en la recuperació d’aquesta, buidant tots els sediments que es trobaven a dins de l’estructura de pedra en sec, amb un coronament de rajola de fang.

Per tal de convertir aquesta estructura en un punt d’aigua, s’ha realitzat una feina d’impermeabilització amb una base de formigó i s’ha fet un rejuntat del mur de pedra circular lateral amb morter impermeabilitzant. També s’ha aprofitat una escala amb pedra que servia per baixar per l’estructura per fer un punt d’accés (i de sortida) de la fauna.

Igualment també s’han fet feines d’arranjament dels entorns, creant un camí d’accés amb diferents graons de pedra i s’ha sanejat la pica de la font.

Finalment s’ha col·locat un senyal de senyalització de la font, al punt d’arrancada del sender des de la pista.

Document Actions