Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Moja gaudia aquest dissabte d’una inèdita Festa del Most plena d’activitats

Esmorzar popular, cercavila dels balls i trepitjada de raïm, les propostes més seguides
La trepitjada de raïm, novetat de la Festa del Most
La trepitjada de raïm, novetat de la Festa del Most

dilluns 29 octubre 2012

 

 

La tímida presència de la pluja no va impedir que dissabte al matí se celebressin les activitats programades dins  de la Festa del Most de Moja. Durant tot el matí, al Celler Cooperatiu, es van anar succeint propostes que en molts casos s’incorporaven per primer any a la programació de la Festa. I les novetats van funcionar, tenint en compte l’interès despertat entre els veïns i la satisfacció expressada pels participants.mostmoja1.JPG

Tot va començar a les 9 del matí, amb un esmorzar popular a càrrec del grup gastronòmic “Tres Pins” que va comptar amb la presència de més de 200 persones, en bona part integrants dels balls populars que van protagonitzar la cercavila. El recorregut, sense precedents, ha estat  el més breu que es recorda: des de la zona de bàscula fins de nou l’entrada principal del Celler, tot just 200 metres. Els geganters van fer acte de presència però els gegants no van poder sortir del remolc, per precaució, davant les gotes lleus que en alguns moments van caure i que podien haver malmès les peces. Després del ball de bastoneres, nans, ball de cintes, diables i Drac, en arribar al pati del Celler es va procedir a viure un altre dels centres d’interès de la Festa. Tot estava a punt per la trepitjada de raïms. Grans i petits no s’ho van voler perdre i van aplicar el seu pes per a treure del raïm el suc i obtenir el most. Però l’activitat no va acabar aquí.  De manera paral·lela, es van anar succeint visites al Celler Cooperatiu, a càrrec de Pere Solé, l’acte de lliurament del premi de fotografia convocat per l’AFM i passejades amb carro.mostmoja2.JPG

Tant les portadores amb el raïm, incloent el recipient adaptat perquè els infants poguessin fer la trepitjada amb comoditat, com els dos carros amb cavall i l’ase català que hi havia a la festa els va portar des de Sant Llorenç d’Hortons Antonio Malet. Ell mateix explicava que no es perd cap Sant Antoni de la zona i que participa en fins a 6 festes del most. En aquesta primera experiència a Moja va quedar gratament sorprès per la organització i per l’elevada resposta de la gent.(àudio)

L’activitat de trepitjar raïm té el sentit de mostrar als joves la tècnica tradicional d’obtenció del most, base del raïm.(àudio)

Entre els veïns que van provar de trepitjar raïm hi havia Marcel Sallés, que ens explicava que va recordar vells temps. També aprofitava per reconèixer la gran feina feta per la Comissió de Festes i la necessitat de que comptin amb més suport.(àudio)

Durant tot el matí també es van realitzar tallers de manualitats pels infants al Celler Cooperatiu de Moja. Totes les activitats van comptar amb un apreciable grau de participació i entre els assistents existia la impressió que, llevat d’algun detall que potser cal polir, aquest model de Festa del Most amb una matinal així val la pena que es mantingui i es pugui anar consolidant al llarg dels anys.

 

 

 

Document Actions