Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Montserrat Sendra, veïna de Moja, rememora al magazín “Penedès en Xarxa” l’entrada de les tropes franquistes fa 80 anys

Els soldats franquistes van entrar a Moja la tarda del 21 de gener de 1939, quan Montserrat Sendra estava a punt de complir 12 anys d’edat
Montserrat Sendra
Montserrat Sendra

dimarts 22 gener 2019

 

A pocs dies de fer 92 anys d’edat, Montserrat Sendra recorda amb claredat el moment de l’entrada de les tropes franquistes a Moja. Va ser la tarda del 21 de gener de 1939, fa 80 anys. I ho ha rememorat en una entrevista emesa aquest dimarts al matí  al magazín “Penedès en Xarxa”, el programa que coprodueixen i emeten conjuntament  5 emissores municipals de ràdio del Penedès.

Entrevistada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, Montserrat Sendra recordava l’entrada al poble dels soldats “cansats”  i com després es va fer a la plaça Major una missa de campanya.(àudio)

Al final de la guerra Montserrat Sendra estava a punt de fer 12 anys. Assenyala que no va perdre familiars directes a la guerra, però sí rememora la mort d’un noi de 17 anys que treballava amb la seva família. Va ser cridat a files formant part de l’anomenada lleva del biberó i va morir al cap de pocs dies a la batalla de l’Ebre.(àudio)

Per Montserrat Sendra “el final de la guerra no es va notar gaire” al poble perquè famílies com la seva no van deixar mai de treballar.(àudio)

Això sí, recorda de l’època l’augment de “l’estraperlo”, la compra i venda fora del control de les autoritats de productes que escassejaven.

Escolta l’entrevista a Montserrat Sendra, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions