Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Nova campanya d'excavacions arqueològiques al Pla dels Albats

Es treballa rere l’absis de les restes de l’església de Santa Maria i es pretén obtenir més informació de la disposició i tipus de les estructures funeràries d’aquesta àrea
Foto: MAC
Foto: MAC

dimarts 31 octubre 2023

 

Redacció/MAC

El dilluns 9 d’octubre va començar una nova campanya d’excavacions arqueològiques al Pla dels Albats, al Conjunt monumental d’Olèrdola. La intervenció forma part del projecte quadriennal ECLOC (Esglésies, Cementiris i llocs: Sidillà, Abrera i Olèrdola) finançat pel Departament de Cultura i liderat per la Universitat de Barcelona, que compta amb la participació del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

El Pla dels Albats és una necròpolis medieval dels segles X a XII coneguda per les seves tombes antropomorfes tallades a la roca. El cementiri es troba a l’entorn de l’església de Santa Maria fora muralles, el principal indret del suburbi de la ciutat d’Olèrdola. Amb prop de dues-centes sepultures documentades, és un dels més coneguts i extensos de Catalunya, especialment per les nombroses tombes d’infants (els albats).

Els treballs de recerca d’enguany se centren en l’àrea situada rere l’absis, un espai privilegiat i cobejat dins de la necròpolis per la seva proximitat a les relíquies de sants que tota església contenia i estaven dipositades a l’altar. Amb l’excavació es pretén obtenir més informació de la disposició i tipus de les estructures funeràries d’aquesta àrea, així com disposar de dades de la població medieval a partir de les restes òssies dels individus que hi van ser enterrats, a partir de l’antropologia física i les anàlisis biològiques de tipus genètic, com l’ADN, i d’isòtops estables, amb dades sobre la dieta o el moviment de les persones.

Passejada guiada i taller pràctic

En el marc de la 28a Setmana de la Ciència i dins la programació del Museu d'Arqueologia de Catalunya amb seu a Olèrdola - MAC Olèrdola, el proper 19 de novembre es programa l'activitat "Allò que el vent no s'endugué", en què a través d'una passejada guiada i un taller pràctic els assistents s'endinsaran en la història de la necròpolis del Pla dels Albats de la mà de dues especialistes, estudiant i practicant l'arqueologia i l'antropologia física in situ.

L'activitat és gratuïta, però és imprescindible fer reserva prèvia al tel. 938 901 420 / 675 782 936 o enviant un correu electrònic a mac.olerdola@gencat.cat.

Document Actions